Stortapp för sportkedjan – vinsten rasar: ”Oro”

"Stor oro kring hur den egna ekonomin utvecklas framåt".

Konditionen har varit bättre. Det är nu riktigt flåsigt i uppförsbacken för sportkedjan.

XXL:s omsättning sjönk nämligen med 13,9 procent under det tredje kvartalet. Intäkterna landade därmed på 2,31 miljarder norska kronor, motsvarande 2,44 miljarder svenska kronor.

Annons

Vi märker att kunderna är mer avvaktande och att det är längre till köpbesluten än för något år sedan, det finns en stor osäkerhet kring hur den egna ekonomin kommer att utvecklas framåt, säger Anders Lindblom, vd för XXL i Sverige, i en kommentar och tillägger:

Försäljningen av dyra kapitalvaror, varor som kunderna inte köper varje år som till exempel friluftsutrustning, minskar nu också.

"Finns ljuspunkter"

Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till motsvarande 40,1 miljoner kronor. Det var en rejäl försämring från motsvarande 139,5 miljoner, under fjolårets tredje kvartal. XXL Sveriges EBIT-resultat sjönk också med hela 53 miljoner ned till 77,1 miljoner.

Men det finns ljuspunkter. Vi märker att hemmagymstrenden håller i sig och vår satsning på hockey fortsätter att utvecklas väl. Nu laddar vi för att ha rätt produkter till bästa pris i varuhusen under Black Week och julhandeln, kommenterar Anders Lindblom.

Annons