Stortapp för Zalando efter Kinneviks försäljning

Sålde aktier för 5,9 miljarder.

E-handlaren Zalando föll med 9,4 procent på börsen när storägaren Kinnevik under gårdagen valde att sälja av ett antal aktier i företaget. Totalt minskade investmentbolaget sin andel i Zalando från ungefär 30 till 25,8 procent av aktierna, vilket innebär att företaget sålde 16,7 procent av sitt innehav. De sålda aktierna uppges ha ett värde på motsvarande 5,9 miljarder kronor. Enligt flera medier såldes aktierna, som var över 13 miljoner till antalet, till ett pris som låg under måndagens stängningskurs.

"Kvarstår som största aktieägare"

Enligt ett pressmeddelande från Kinnevik var anledningen till försäljningen att företaget ville frigöra kapital till andra investeringar.

Annons

Som ett resultat av bolagets oöverträffade framgång sedan vår första investering 2010 har Zalando vuxit till att bli Kinneviks största investering. Beslutet att sälja en liten del av vårt aktieägande – vi kvarstår som Zalandos största aktieägare – ska ses i ljuset av vår ambition att bibehålla vår investeringstakt för att fortsätta utveckla vår portfölj mot en större andel privata bolag. Vi har det största förtroendet för att Zalandos plattformsstrategi kommer tillåta bolaget att bättre betjäna sina kunder genom att utnyttja sina unika förmågor inom teknologi och logistik, och Zalando passar utomordentligt in i vår fortsatta avsikt att vara en ledande noterad tillväxtfokuserad investerare i Europa, säger Kinneviks vd Georgi Ganev i ett pressmeddelande.

Under resten av tisdagen återhämtade sig Zalando något, och när börsen stängde för dagen låg företagets aktie åter på samma nivå som vid öppnandet klockan nio.

LÄS ÄVEN: Zalando köper använda plagg online och säljer dem offline

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!