Svensk Handels kontring: ”De har helt uteslutit arbetstagare”

Parterna fortsatt långt ifrån varandra.

Handels släppte tidigare i veckan en rapport om ob som bemötte en del myter om ersättningen. Den som också blivit en av de viktigaste stridsfrågorna i avtalsrörelsen. Nu svarar motparten i förhandlingarna, Svensk Handel, på det som framkom i rapporten. Och de är inte jätteimponerade.

Det är korrekt att stora summor varje år betalas ut i ob-ersättning inom detaljhandeln. Handelsanställdas förbunds rapport ger dock inte hela bilden. De har helt uteslutit de arbetstagare som inte får någon ob-ersättning alls och tar inte hänsyn till att arbetstagare arbetar olika mycket. De som är i åldern 18 till 24 får i genomsnitt ob-ersättning med över 32 kronor per arbetad timme, jämfört med runt 20 kronor per arbetad timme för de som är 35 år eller äldre, säger Anna Nordin, förhandlingschef på Svensk Handel, till Ehandel.

Annons

Ett annat sätt att presentera siffrorna från Handels är att 65 procent av all OB-ersättning som betalas ut går till individer i åldern 18 till 35. Ob-ersättningen är en mycket högre andel av lönen för yngre än för äldre personer, fortsätter hon.

I rapporten framkom bland annat att utbetalningen av ob-ersättningen dock var jämnt fördelad över åldersgrupperna. Men den blir alltså en större faktor längre ned i åldrarna, då det är här vi hittar flera av de som tagit sitt första jobb. Och medan Handels vill utöka ob, så vill Svensk Handel istället göra om den till vanlig lön.

Kan ni verkligen ersätta den med "vanlig lön", utan att skära i de anställdas inkomster?

Svensk Handel lyfter ob-frågan i avtalsrörelsen för att se om vi tillsammans med Handelsanställdas förbund kan utforma en modell där delar av den lönesumma som idag ligger på ob-ersättning kan fördelas bland de anställda på ett bättre sätt. Vi har inte föreslagit att ob-ersättning inte ska betalas eller att de totala belopp som betalas ut ska sänkas.

En av frågorna som Handels tryckte hårt på inför förhandlingarna var det faktum att vd-lönerna ökat inom handeln. Det menar man är ett uttryck för att pengar finns i branschen och att de helt enkelt inte fördelas på rätt sätt. Svensk Handel däremot pekar på hur i snitt sex butiker om dagen tvingades lägga ned verksamheten under 2018 och att se över lönesättningen är viktigt för att rädda handlarnas marginaler.

Nu förhandlar inte ni om vd-löner, men är det inte läge att uppmana företagen att se över dessa i första hand istället för att gå in och ändra i ob?

Svensk Handels utgångspunkt är inte att göra kostnadsbesparingar. Det vi vill diskutera är om lönesättningen för personalen kan göras på ett bättre sätt som är bättre både för företagen och de anställda, säger Anna Nordin.

LÄS ÄVEN: Handels tar död på ob-myten - "det är mycket stora värden"

Annons

Annons