Svensk Handels lättnad efter starka försäljningssiffrorna: ”Äntligen”

"Återhämtning på bred front".

Pandemin har slagit hårt mot många aktörer i handeln men nu ser ljuset i slutet av tunneln ut att komma allt närmare. I går meddelade regeringen att regeln om antal besökare per butik tas bort den 15 juli och i dag visar nya siffror från Svensk Handel Stilindex att sko- och modehandeln ser ut att återhämta sig.

I juni ökade försäljningen av kläder med 19,4 procent medan motsvarande siffra för skor är 26,4 procent. Siffrorna gäller både e-handel och fysisk butik.

Annons

Äntligen börjar optimismen återvända till sko- och klädhandeln. Efter över ett år av drastiskt fallande försäljning ser vi nu en återhämtning på bred front, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

"En bra bit kvar"

Jämför man med juni 2019 ligger försäljningen av kläder back med 3,5 procent och skor med 21,1 procent. Handeln har alltså en bit kvar till nivåerna som uppmättes före pandemin.

Det är alltjämt en bra bit kvar innan modehandeln kommer tillbaka till ett läge likt före pandemin, men utvecklingstendenserna är tydliga. De lättade restriktionerna och en framgångsrik vaccinering av befolkningen har starkt bidragit till återhämtningen. Sol och sommar har säkert också fått kunderna på gott humör och bidragit till att många nu
passat på att förnya garderoben, konstaterar Mats Hedenström.

Det är av stor betydelse att samhället fortsätter att öppna upp, att kvarvarande restriktioner avvecklas och att vi efter sommarsemestern återgår till arbetet även rent fysiskt. Vi
behöver få tillbaka människorna till stadskärnorna igen.

LÄS ÄVEN: Svenskarna spenderar efter lättnaderna - de fick största lyftet

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!