Svensk Handels oro efter nya beskeden: ”Måste fungera rättssäkert”

"Krävs två saker".

Tidigare i veckan gick regeringen ut och mötte upp den ökade smittspridningen med nya steg som ska bromsa utvecklingen. Den 8 december infördes det första av tre möjliga steg - ett steg som i korthet gick ut på att undvika trängsel. Man öppnade också för möjligheten att införa krav på vaccinpass i fler verksamheter än vad som är fallet i dag.

LÄS ÄVEN: Regeringen öppnar för krav på vaccinpass i handeln

Annons

I dag kom även beskedet att regeringen planerar att damma av omställnings- och omsättningsstödet som drabbade företag kunde söka tidigare i pandemin.

Regeringen vill ha beredskap för att snabbt kunna återinföra stöd för att stötta svenska jobb och företag om det blir aktuellt med nya restriktioner i samhället som påverkar företagens möjligheter att bedriva sin verksamhet, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Regeringen budgeterar därför för att ha möjlighet att kunna återinföra både det ordinarie omställningsstödet samt omsättningsstöd till enskilda näringsidkare och handelsbolag. Utgångspunkten är att stöden i så fall utformas på liknande sätt som tidigare, fortsätter uttalandet.

Från Svensk Handels sida ställer man sig försiktigt positiv till det nya beskedet. Det är ingen hemlighet att organisationen tidigare under pandemins gång har haft synpunkter på hur stöden till handlare har fungerat i praktiken.

LÄS ÄVEN: Parternas bråk om de sänkta hyrorna: "Tålamodet tryter"

I första hand hoppas vi slippa ytterligare restriktioner som påverkar företagens försäljning. Och omställningsstödet måste komma snabbt på plats och fungera på ett rättssäkert sätt, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Han lyfter fram att december är handelns viktigaste försäljningsperiod och att det därför är avgörande att verksamheter inte drabbas negativt i onödan.

Men om det nu skulle bli aktuellt med omställningsstöd och omsättningsstöd så är det i grunden bra. Men det krävs två saker. Dels att de börjar gälla vid ett betydligt lägre omsättningstapp än tidigare och dels att de administreras mycket snabbare.

Annons

Mats Hedenström varnar för att otydlighet från regeringen kan innebära att handeln och andra aktörer kan påverkas negativt, även om det inte var meningen.

Vi ser ju det hända hos våra vänner i restaurangbranschen. Ingen har sagt att man ska ställa in julbord men ändå står avbokningarna som spön i backen.

Handeln har redan haft ett tufft år och om det blir aktuellt med restriktioner så är det viktigt att de är noga avvägda, tycker Mats Hedenström. Han lyfter fram vikten av att arbeta för att fler ska vaccinera sig, eftersom det har pekats ut som det viktigaste medlet i kampen mot pandemin.

Vi tycker inte att den balansgången generellt sett har fungerat speciellt bra om man ska vara kritisk. Självklart står vi bakom att man ska vidta åtgärder för att minska smittspridningen men man måste ju också tänka på vilket samhälle det blir på andra sidan. Handeln blir alltid förlorare när det öppna samhället drabbas.

Annons