Helg: Svenska e-handlare talar ut om TikTok: “Extremt höga resultat”

Har du missat TikTok-explosionen?

Det är dags att lära sig ett nytt socialt nätverk. Du kanske hade hoppats på att de vi redan har skulle räcka, men vi tror tyvärr att det snart är obligatoriskt att även vara med på TikTok. Beroende på din målgrupp så kan det redan vara ett krav.

Vi på Ehandel har skrivit om TikTok ett par gånger tidigare men det sociala nätverket växer så snabbt att ingen riktigt hänger med. Statistik över dess storlek är svårt att komma över och de estimat som tas fram erkänns ofta osäkra på grund av hur fort TikTok växer.

Annons

Undertecknad har använt TikTok sedan i början av 2019 och under det senaste året har antalet svenskar som dyker upp i det sociala nätverket ökat dramatiskt. TikTok sägs vara för Gen-Z, de som är födda vid millennieskiftet. Demografin pekas ut som någonstans mellan 13 och 30 år, men vi skulle nog säga att den går mycket längre ner i åldrarna och att även de över 30 år börjat hitta till TikTok i större skala.

Några konkreta siffror är som sagt svåra att få mer än att appen laddats ner över 2 miljarder gånger, vilket förstås är svårt att sätta fingret på. Den största influencern på plattformen är i skrivande stund 16-åriga Charli D'Amelio med över 60 miljoner följare, vilket kan jämföras med den största på YouTube, Felix Kjellberg, som nyligen passerat 100 miljoner följare. TikTok lanserades 2017 medan YouTube startades 2005. När hela världen är uppkopplad så går det förstås mycket snabbare att växa digitalt.

Värt att nämna är även att TikTok köpte upp, och slogs ihop med, det sociala nätverket Musical.ly i slutet av 2017. Ett köp som sägs ha kostat runt en miljard dollar. Tanken var att snabbare slå sig in på den amerikanska marknaden, något man verkar ha lyckats mycket bra med.

"Vi ville ligga i framkant"

Vi satte oss ner och började leta efter svenska e-handlare på TikTok för att förhoppningsvis få mer insikt om detta rykande färska sociala nätverk. Svenska e-handlare växer inte på träd hos TikTok, vad vi kan se, men i slutändan hittade vi faktiskt ett par kända e-handlare med tiotusentals följare på TikTok. Vi har fått svar från NA-KD, med nära 70 000 följare i skrivande stund, Ideal of Sweden med över 40 000 följare och Stronger med 14 000 följare.

När började ni använda TikTok?

Vi skapade vårt TikTok-konto i mars 2019, säger Evan Thomas, Head of Social Media på NA-KD.

Vi har samarbetat med influencers redan på Musical.ly och på TikTok sedan årsskiftet. Vi öppnade vårt organiska konto på TikTok i slutet av januari och kommer att gå live med vårt annonskonto de kommande veckorna, säger Raisa Räisänen, CMO på Ideal Of Sweden.

I slutet av 2019 registrerade Stronger ett konto på TikTok då vi märkte att den kanalen snabbt växte bland den yngre delen av vår målgrupp. Det finns ännu väldigt få företag som etablerat sig på TikTok och vi bestämde oss därför för att börja ta fram en strategi för TikTok för att ligga i framkant, säger Juri Gendelman, Head of Growth på Stronger.

Annons

Vad skiljer TikTok från andra sociala nätverk för er som e-handlare?

Jag skulle säga att det som skiljer TikTok från andra sociala nätverk är att vi måste vara otroligt snabba när det kommer till att följa, analysera och hoppa på olika virala trender på TikTok, vilket betyder att processen för att skapa material och content skiljer sig till stor del från det vi publicerar i andra kanaler. TikTok är för tillfället en oerhört kreativ kanal där det största fokuset är att fånga tittarnas intresse och skapa relevant content för just dem, säger Raisa Räisänen.

TikTok är mer avskalat och autentiskt än andra sociala medier. Innehåll från både varumärken och användare är mindre polerat än det man finner på exempelvis Instagram. TikTok låter oss visa upp en roligare sida av varumärket för våra kunder, och låter oss vara med i kulturellt relevanta utmaningar och memes, säger Evan Thomas.

"Det handlar om videor på 15-60 sekunder"

För de som missat vad TikTok går ut på så delger Juri Gendelman Strongers syn på det sociala nätverket.

TikTok handlar uteslutande om att publicera videor på 15-60 sekunder vilket är den största skillnaden från exempelvis Instagram där man istället följer en persons vardag från frukost till kvällen. Korta ”sketcher”, där humor ofta är den röda tråden, fyller hela TikToks flöde vilket gör att det kan vara svårt att få in marknadsföring på ett naturligt sätt, säger Juri Gendelman.

Evan Thomas fyller i med hur NA-KD jobbar med material på TikTok.

NA-KD använder TikTok för att underhålla och engagera våra kunder. Vi skapar innehåll in-house, återpublicerar användargenererat innehåll från våra kunder, och tar in innehåll från influencers. Dessa videor hjälper NA-KD att hålla sig top-of-mind hos konsumenterna, och hjälper oss att skapa ett band med kunderna, säger Evan Thomas.

Juri Gendelman förklarar samtidigt hur TikTok sätter en del käppar i hjulet för hur Stronger vanligtvis jobbar med sociala medier.

Eftersom Stronger till stor del jobbar med Influencers så är det även det vi vill fokusera mest på när vi jobbar med TikTok. En stor utmaning där är att TikTok-influencers inte jobbar på det traditionella sättet där man oftast följer personer som inspirerar en i olika kategorier, exempelvis mode, karriär, smink och träning. TikTok-influencers som ofta jobbar med humor, saknar den ”lojaliteten” från sina följare som många har på Instagram. Som TikTok-användare vill du följa de på TikTok som genererar roligast content och då spelar det ingen roll vad hen har på sig, jobbar med eller hur ofta hen tränar. Det gör ju att den strategi vi använder för samarbeten på Instagram inte kan appliceras när vi går över till TikTok, säger Juri Gendelman.

Lika bra försäljning som på Instagram

Man behöver alltså uppenbarligen tänka lite annorlunda när man jobbar med TikTok. De flesta är dock överens om att det finns stor potential för e-handlare i det sociala nätverket.

Vi tror starkt på TikTok som marknadsföringskanal - hela vägen från egna, organiska inlägg till influencer-samarbeten och till betalda annonser via TikToks annonsverktyg. Det finns oerhört många trender som gör det möjligt för oss att visa våra produkter på ett helt nytt, kreativt och innovativt sätt mot vad vi har marknadsfört tidigare i andra kanaler och även nå ut till nya målgrupper globalt, säger Raisa Räisänen.

Vi tror att TikTok har stor potential som säljdrivande kanal. En nyligen genomförd TikTok-kampanj tillsammans med en nederländsk influencer genererade liknande försäljning som vi ser vid Instagramkampanjer, säger Evan Thomas.

Det ska även gå att köra mer traditionell annonsering i det sociala nätverket och enligt NA-KD:s erfarenhet så har även detta gett oväntat bra resultat.

Nyligen testade vi att köra en endagars takeover-videoannons som visades för alla TikTok-användare i Belgien. Kampanjen uppnådde extremt höga resultat gällande alla nyckeltal, säger Evan Thomas.

Alla bolag berättar att de just nu jobbar med influencer-marketing på TikTok. Antingen att man låter influencern göra inlägg om varumärket på sin egen kanal eller på företagets egen sida. De flesta verkar dock testa sig fram.

Vi testar för tillfället samarbeten för att se hur det fungerar och vad det ger. Eftersom TikTok är mer en varumärkesbyggande kanal jämfört med exempelvis Instagram så blir det svårt att dra snabba slutsatser, utan det måste mätas över tid, säger Juri Gendelman.

Ja, vi samarbetar med flera profiler månatligen på TikTok och har samma KPI:er och målsättningar där precis som i andra sociala kanaler, säger Raisa Räisänen.

Vi testade nyligen att låta influencers sälja våra kläder via plattformen. En influencer gjorde ett inlägg på sitt eget konto där man visade upp NA-KD:s kläder samtidigt som de delade en rabattkod med sina följare. Koden låter oss mäta försäljningen via influencern, säger Evan Thomas.

Innehållet konsumeras i rasande fart

Om nu NA-KD, Ideal of Sweden och Stronger ligger i framkant när det gäller att utnyttja TikTok till sin fördel så var vi förstås tvungna att - å alla e-handlares vägnar - be om lite tips om hur man kan komma igång med TikTok som marknadsföringskanal.

Sätt dig verkligen in i plattformen och förstå hur den fungerar och används. Fråga även runt bland de som använder TikTok ifall du själv inte är användare, för att förstå hur TikTok verkligen fungerar. Ett tips är att titta på hur en van användare av TikTok använder det. Jag tror att man som icke-användare kommer bli förvånad över hur fort innehållet konsumeras och hur snabbt användaren tar beslut om de ska spendera 15 sekunder på ett klipp eller om de ska scrolla till nästa, säger Juri Gendelman från Stronger.

Det viktigaste är att sätta en plan på hur man vill presentera sitt varumärke i denna kanal - både organiskt, via influencers och i betalda annonser och förstå och analysera hur alla dessa tre delar tillsammans kommer att bidra till ökad varumärkeskännedom, försäljning, engagemang och nya kunder. För oss är TikTok en performance marketing kanal bland alla andra kanaler och vi optimerar samt har implementerat samma KPI:er som vi har i våra andra kanaler, säger Raisa Räisänen från Ideal of Sweden.

Innan du börjar driva försäljning genom TikTok, se till att först fokusera på att skapa innehåll som dina potentiella kunder skulle se från sina egna vänner. Arbeta med influencers och kunder för att skapa en jämn ström av inlägg för att få nya följare. När ditt varumärke fått en signifikant följarskara, börja då testa olika sätt att driva försäljning. Men kom ihåg att innehållet inte får vara för säljande. Interagera med dina följare. Svara på alla kommentarer och frågor och interagera även med andra användare på TikTok, säger Evan Thomas från NA-KD.

Annons