Svenska möbeljätten nära miljarden – förvärvar konkurrent

"De har en unik marknadsposition".

Möbelkoncernen Nordiska Galleriet Group förvärvar anrika inrednings- och belysningsaktören Expo Nova, med tillträde i början av 2022. Ett förvärv som ska göra bolaget till marknadsledare i Norge på att erbjuda alltfrån projektförsäljning och företagsförsäljning till butiks- och e-handeln.

Vi har följt den expansiva tillväxten i Nordiska Galleriet, så är Axel Söderberg kontaktade oss om ett möjligt samarbete såg vi direkt en unik möjlighet till att stärka vår position på den norska marknaden ytterligare, säger Andreas Madshus, vd för Expo Nova, i ett pressmeddelande.

Annons

Expo Nova grundades 1965 och har haft samma ägarkonstellation sedan 1995. De kommer att omsätta runt 200 miljoner norska kronor under 2021 och ska ha haft en "god tillväxt".

I och med det fantastiska bemötande vi fått i Norge så kändes ett förvärv av fysisk retail som ett naturligt och självklart nästa steg för gruppen. Expo Nova tillför en lokal kännedom samtidigt som de har en unik marknadsposition som den ledande aktören inom premium, säger Axel Söderberg, vd och koncernchef för Nordiska Galleriet Group.

Nordiska Galleriet i sin tur har varit verksamma ända sedan 1912. Axel Söderberg förvärvade bolaget 2016. Året efter omsatte man 48 miljoner kronor och förra året hade man ökat till 650 miljoner kronor, med ett resultat på nästan 30 miljoner. I år väntas försäljningen spräcka miljarden.

Nordiska Galleriet är den starkaste aktören på svenska marknaden, så när vi gör ett förvärv på annan marknad nöjer vi oss såklart inte med något mindre än det allra bästa. Med de två starkaste varumärkena i regionen är vi väl rustade för att fortsätta förändra branschen även i Norge. Den här första fysiska etableringen utanför Sverige är en fantastiskt rolig början på en lång resa där vi planerar att expandera i ytterligare marknader, säger Axel Söderberg.

Annons