Svenskt bolag får miljonskadestånd efter rättegång i Kina

Får ersättning efter återkommande problem med piratkopior.

Det svenska företaget Foreo, som tillverkar och säljer ansiktsrengöringsborstar och tandborstar, har sedan starten 2013 nått upp i försäljningssiffror som ligger en bra bit över miljarden, bara i Sverige. Den största delen av försäljningen har dock skett i Asien, där bolaget desssvärre också har fått dras med återkommande förfalskningsärenden. Enligt en intervju med Foreos vd Miroslav Slavic som vi publicerades i somras, kan kopiorna dyka upp bara en månad efter att Foreo lanserat en ny produkt.

Vi stänger, med ­assistans av polis, en till två pirat­fabriker per vecka i Kina, Korea och Japan. De har även kopierat appen, vi fick bråka med Apple för att de ­skulle ta bort kopian. 70 procent av reklamationerna till vår kundtjänst var inte våra egna produkter utan pirat­kopior, sade han i juli.

Annons

Nu har kinesisk domstol tilldelat Foreo ett skadestånd på motsvarande 4,1 miljoner svenska kronor för de intrång som gjorts på företagets varumärke. Enligt ett pressmeddelande från Polhem PR är det skadeståndet - som motsvarade den summa som Foreo hade begärt - det största hittills i en kinesisk förfalskningsrättegång.

"En stor seger"

Domstolsförfarandet mot det stämda bolaget, Kingdom Zhuhai Company, har pågått i två års tid, och själva rättegången tog ett år att få överstökad. Den åtalade aktören misstänks enligt uppgift ha tjänat uppemot 50 miljoner svenska kronor på att kopiera en av Foreos produkter och sälja den på bland annat Alibaba.

Även om denna dom är en stor seger för FOREO, kvarstår det viktiga faktumet att kinesiska domstolar tar upp en strid mot förfalskningar på sin egen bakgård och det fungerar. Vi är verkligen tacksamma för det stora stöder från det kinesiska rättssytemet, inte enbart i Shanghai och detta fall, utan över hela Kina där det rättsliga systemet stöder förändringar och fångar orsaken till handelskrig i Kina i allmänhet, säger Foreos grundare Filip Sedic i ett uttalande.

LÄS ÄVEN: Foreo gick från 400 miljoner till 1,6 miljarder bara i Sverige

Annons