Från Asien till Sverige – Synsams produktion flyttas: ”Går i bräschen”

"Ett historiskt beslut".

I mitten på september förlorade Synsam tillgång till sin nätbutik och kassasystemet, som används i de fysiska butikerna. Efter några dagars arbete lyckades Synsams specialtillsatta utredningsgrupp ta tillbaka kontrollen över kassasystemet, och då kunde man öppna butikerna igen. Men sajten var förlorad i över en vecka och under tiden dök det upp ett hemligt meddelande till företaget på Dark Web, en del av Internet som inte är tillgänglig via Google.

LÄS ÄVEN: Synsam fortfarande nere efter sju dagar – ”avkrävd en lösensumma”

Annons

Synsam Group AB, intäkter 366 miljoner dollar. Hela nätverket är låst, inklusive säkerhetskopior, Hyper-v etc. Kontakta oss för att återställa nätverksåtkomst. Mer information senare, stod det på Dark Web.

Idag är Synsam tillbaka på banan igen, men när företaget fick tillbaka sin webbutik och vad som hände egentligen är fortfarande ett mysterium, men Ehandel söker Synsam Group.

Utan att svara på ovanstående frågor är i alla fall senaste nytt att Synsam har bestämt sig för att plötsligt flytta sin produktion av glasögon, från Asien till Ockelbo som ligger i Gävleborgs län.

I Ockelbo kommer nu en ny toppmodern fabrik, på 6000 kvadratmeter, att byggas. Anläggningen kommer att generera runt 150 anställningar, och Synsam blir på så vis kommunens största privata arbetsgivare. Den nya fabriken kommer att börja byggas efter årsskiftet och kommer att kosta Synsam runt 250 miljoner kronor, uppdelat på tre år. Planen är att anläggningen ska tas i drift nästa höst och att Synsam ska kunna producera cirka en miljon glasögon varje år.

Ockelbo står rent geografiskt bra och är en av anledningarna till varför vi valt Ockelbo, säger Håkan Lundstedt, vd och koncernchef i Synsam Group.

Enligt Håkan Lundstedt är satsningen även i linje med bolagets hållbarhetsstrategi, samt att Synsam inte vill vara beroende av en produktion i högriskländer.

Synsam vill jobba för en hållbar närproduktion med så få korta transporter som möjligt. Flytten av vår glasögonproduktion är ett viktigt nästa steg i vår strävan att bidra till ett minskat klimatavtryck, säger Håkan Lundstedt, koncernchef Synsam Group, till Dagens Industri.

Vi bygger en effektiv fabrik som faktiskt klarar av att möta de kostnadskalkyler vi har på andra marknader. I dag har vi vår produktion utspridd, nu koncentrerar vi den. Skala ger effektivitet.

Annons

Han avslöjar även att Synsam ska tillverka glasögonbågar av återvunna eller lokala material, vilket efterfrågas och är linje med att kundernas medvetenhet om miljöfrågor växer.

För vår del är det ett historiskt beslut. Vi tror att det kommer bli fantastiskt bra. Vi går i bräschen för fler branscher, tror jag, avslutar Håkan Lundstedt.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!