Teknikmagasinets nya ägare tappar miljoner i sälj och resultat

"2019 har delvis handlat om problemhantering".

Nu har Ambia Trading Group släppt siffrorna för sitt sista kvartal i fjol samt helårsrapporten för 2019.

Under Q4, som sträcker sig från oktober till december 2019, ökade omsättningen med 40 miljoner kronor och landade på 238 miljoner. Resultatet (EBITDA) sjönk däremot med nära en miljon kronor jämfört med samma period 2018 och landade på 6 miljoner kronor.

Annons

Koncernens omsättning under helåret 2019 minskade med 47 miljoner kronor, jämfört med 2018, och summerades till totalt 793 miljoner. Under året sjönk även resultatet från plus 4,2 miljoner kronor under 2018 till minus 4,5 miljoner kronor i fjol.

2019 har delvis handlat om problemhantering, väsentliga störningar i våra verksamheter har utlösts av en misslyckad affärssystemsuppgradering i ett av koncernbolagen, Isolda. Även om problemet med affärssystemet i stort sett var åtgärdat under det tredje kvartalet fortsatte effekterna att påverka rörelsen under hela året och påverkar fortfarande verksamheten under 2020, skriver koncern-vd:n Marcus Andersson i rapporten.

Trots utmaningarna har arbetet med att utveckla gruppen fortsatt, faktiskt i en takt som varit betydligt högre än tidigare. Under och strax efter periodens utgång har två betydande förvärv genomförts, köpen av Digital Inn och Teknikmagasinet. I båda fallen är det strategiska syftet att komplettera gruppens funktionella resurser i en snabbt föränderlig marknad.

För bara några veckor sedan slog Ambia-gruppen till och köpte upp Teknikmagasinets konkursbo för 41 miljoner kronor. Under förra året köpte koncernen även Apple-återförsäljarkedjan Digital Inn.

LÄS ÄVEN: Teknikmagasinets andra chans – såldes för 41 miljoner

Köpet av Digital Inn är till viss del utmanande samtidigt som det också innebär stora möjligheter. Det är av stor vikt att återskapa förtroendet från leverantörer och marknad efter några år av negativ utveckling och svag ekonomi, fortsätter vd:n i rapporten.

Vad gäller köpet av Teknikmagasinets verksamhet i Sverige och Norge så är situationen mindre utmanande och inte alls lika komplicerad. De strukturella problem som funnits i den verksamheten tidigare har kunnat lösas genom att den nya verksamheten byggts med grund i de delar som varit väl fungerande och lönsamma. Den positiva engångseffekt som detta köp får på koncernens ställning genom stora övervärden ger oss därtill ett välkommet tillskott på egenkapitalsidan.

LÄS ÄVEN: Teknikmagasinets nya ägare: ”Flera egna kanaler är en jättestyrka”

Annons

Annons