Tillslag mot misstänkt momsbedrägeri – tre häktade

"Ett brottsupplägg som går ut på att lura Skatteverket".

Ekobrottsmyndigheten har gjort ett större tillslag i Stockholms län, det skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Tre personer, med koppling till ett logistikföretag i södra Stockholm, greps och häktades misstänkta för grova skattebrott och grov näringspenningtvätt.

Upplägget misstänks ha genererat runt 16,8 miljoner kronor i felaktiga utbetalningar från Skatteverket.

Annons

Det handlar om grov organiserad brottslighet genom ett brottsupplägg som går ut på att lura Skatteverket att betala ut hundratals miljoner kronor i moms som aldrig har betalats in. Detta sker genom en sorts avancerad fiktiv handel med olika kedjor av bolag som påstås handla med elektronikprodukter, säger Lars Stävenborg, polis och utredningsledare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm, i ett uttalande.

Bolaget ska bland annat ha hyrt ut kontorsrum och lagerfört varor åt kunder som varit involverade i momsbedrägerihandel med elektronikprodukter. Därefter ska man också själva ha börjat köpa och sälja elektronikprodukter med elektronikhandlare som är eller har varit föremål för utredningar och Skatteverkets revisioner.

I samband med tillslaget beslagtogs bland annat elektroniska produkter och ekonomiska medel från företaget och de mistänktas bankkonton.

Det som händer nu är att de beslag som gjordes vid tillslaget ska gås igenom noggrant för att kunna säkra ytterligare bevisning, säger Lars Stävenborg.

LÄS ÄVEN: Miljarder borta i momsbedrägerier – nu vill regeringen ändra lagen

Annons