Trängsel i flera köpcentrum: ”Jag tänkte bara, hjälp!”

Trots coronalarmet.

Inför årets Black Friday var budskapet från regeringen och Folkhälsomyndigheten glasklart: Undvik fysiska butiker.Istället uppmanades kunderna att handla på nätet under helgens stora shoppingdag.

LÄS ÄVEN: Regeringens uppmaning inför Black Friday: "Vänd om och gå hem"

Annons

Men något totalt skifte till e-handeln var det inte tal om. Redan sent i går kväll kom rapporter om trängsel i flera köpcentrum, som bland annat Nordstan i Göteborg och Kungens kurva i Stockholm. En av dem som uppmärksammade trängseln på Nordstan var sjuksköterskan Charlotte, som Aftonbladet har pratat med.

Jag tänkte bara, hjälp! säger hon till tidningen, och fortsätter:

Det var jämntjockt av folk överallt, det var så mycket människor och det fanns inte en chans att de skulle kunna hålla lämpligt corona-avstånd.

"Inga annonser överhuvudtaget"

Enligt uppgifter till GP hade Nordstan under gårdagen fler besökare än vad man har haft tidigare under hösten. Och detta trots att man från köpcentrets sida undvikit att marknadsföra sig gällande Black Friday.

Det som har gjorts är att vi inte har några Black Friday-annonser överhuvudtaget från köpcentrumets sida. Butikerna har spridit ut erbjudanden över hela veckan och man har hållit på sedan i måndags just för att inte skapa en hajp, säger Ulrika Carlsson, vd på Nordstan, till GP.

Kungens Kurva ska däremot ha haft reklam för Black Friday "överallt", enligt tidningen SVD. Något som också ledde till trängsel. Under gårdagen ska det åtminstone under vissa tider ha uppstått köer utanför butikerna samtidigt som parkeringen var proppfull, rapporterar SVT.

Elgiganten i Kungens Kurva fick under Black Friday ha väktare på plats som kontrollerade att inte för många kom in i butiken samtidigt. Enligt företagets presstalesperson Li Persson vad trycket dock betydligt mindre än tidigare år.

Vi brukar ha tre dagar men i år har vi elva dagar. Det har gjort att vi får mer spridda kundflöden och det har vi märkt särskilt i dag. I vanliga fall brukar folk köa långt innan öppningstid på fredagen, men så har det inte varit i år, säger hon till SVD.

Annons

Annons