Träsprit säljs som vodka – unga köper fler livsfarliga fejkvaror

Unga svenskar köper fler falska produkter på nätet.

En rapport från EUIPO, Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet, visar att mer än hälften, 52 procent, av de tillfrågade européerna mellan 15 och 24 år säger att de har köpt minst en plagierad produkt på nätet under det senaste året. I Sverige uppger hela 37 procent att de köpt ett plagiat.

Det kan vara svårt att motstå frestelsen att köpa piratkopierade produkter. Många av dem är riktigt välgjorda och kostar en bråkdel av originalen. Men med märkeskopior finns det också många faror – en del kan till och med vara livsfarliga, säger Per Holgersson, expert hos Patent- och registreringsverket.

Annons

Köpen kan vara livsfarliga

Pris och tillgänglighet är fortfarande de viktigaste faktorerna för att köpa förfalskningar, men socialt inflytande blir också allt viktigare. Men nu varnar Patent -och registreringsverket för att vissa köp kan vara livsfarliga.

Att köpa okontrollerade varor på nätet innebär stora risker. Läkemedel kan vara för starka eller för svaga och vara tillverkade i smutsiga miljöer och ge allvarliga allergiska reaktioner som följd. Träsprit med etiketter från kända vodkamärken och kopierade mobilbatterier som exploderat är andra exempel på när piratkopior är farlig för köparna, avslutar Per Holgersson.

De förfalskade produkter som ungdomar oftast köper avsiktligt är kläder och accessoarer 17 procent, följt av skor 14 procent, elektroniska apparater 13 procent, hygienartiklar, kosmetika och parfymer, 12 procent.

När det gäller digitalt innehåll vinner tillgången från lagliga källor mark bland de yngre generationerna. 60 procent uppgav att de inte hade använt, spelat, laddat ned eller streamat innehåll från olagliga källor under det senaste året, jämfört med 51 procent, 2019.

Avsiktlig piratkopiering ligger dock kvar på tidigare nivåer. 21 procent av de unga konsumenterna erkänner att de medvetet hade fått tillgång till piratkopierat innehåll under de senaste 12 månaderna.

En betydande andel av ungdomarna vilseleddes att få tillgång till piratkopierat innehåll. 12 procent har fått tillgång till piratkopierat innehåll av misstag och sju procent vet inte om de har det. Den huvudsakliga typen av piratkopierat innehåll var filmer, 61 procent, och tv-serier 52 procent, följt av musik 36 procent, främst med hjälp av särskilda webbplatser, appar och sociala mediekanaler.

Hälsofarliga ämnen

Anledningarna till varför man inte ska köpa piratkopior eller streama olagligt är flera menar verket.

Kopior av smink, mat och medicin kan innehålla hälsofarliga ämnen som rentav kan vara livsfarliga. Och genom att köpa fejk stödjer du ofta en bransch helt utan insyn och kontroll. Och piratkopiering bidrar till miljöförstöring.

Annons

Fabrikerna använder många gånger farliga kemikalier och ämnen utan att rätta sig efter gällande regler och lagar. Om du streamar olagligt får inte upphovsmakarna ersättning och upphovsrätten riskerar att urholkas, genom att istället streama lagligt bidrar du till ett hållbart skapande av intressant innehåll inom olika medieformer, skriver Per Holgersson expert hos Patent- och registreringsverket i ett pressmeddelande.

Annons