Trots kritiken – nu närmar sig skatten på plastpåsar

Tre kronor per plastkasse.

Sverige kan få en ny skatt på plastkassar redan från nästa år. Det framgår i regeringens budgetproposition för 2020. Förslaget, som är en del av samarbetet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna, är att lägga en skatt på tre kronor per plastpåse för att på så sätt få ner antalet använda plastpåsar. Tanken är att det i sin tur ska leda till minskad nedskräpning och minskad spridning av mikroplaster i naturen.

EU har sedan tidigare ett mål om att antalet plastpåsar per person och år ska vara nere på 40 stycken år 2025.

Annons

Plastpåsar är praktiskt för oss människor, men ett otyg för djuren och naturen. De orsakar nedskräpning och finns kvar länge i naturen eftersom det tar väldigt lång tid att brytas ned. En skatt kommer att stimulera till ny teknik och hållbara konsumtionsmönster, säger Per Bolund, biträdande finansminister, i ett pressmeddelande.

Skatten är främst tänkt att gälla de plastpåsar som används i handeln, men det finns vissa undantag. Påsar som är "avsedda att användas flertalet gånger" omfattas till exempel inte.  Soppåsar och liknande kommer inte heller att påverkas av den nya skatten. Skatten är tänkt att ligga på tre kronor per plastpåse, men tunnare påsar som rymmer max fem liter får en lägre skatt på 30 öre per påse.

Sämre än andra kassar?

Förslaget om att införa en skatt på plastpåsar blev egentligen känt redan tidigare i år, och har redan stött på en del kritik. Det har bland annat ifrågasatts varför just plastpåsar ska beskattas när det finns många andra varor i plast, och varför just Sverige ska införa en skatt när mängden påsar som används är betydligt större i vissa andra EU-länder. Dessutom har det funnits en del frågetecken angående ifall plastpåsar verkligen är sämre än påsar gjorda av till exempel tyg och papper.

Svensk Handel, som tydligt har motsatt sig den planerade skatten, riktar även kritik mot att det inte tas någon hänsyn till hur plasten i påsarna har tillverkats.

Det vi vänder oss emot är att man inte gör skillnad på olika sorters plastkassar, om de görs av fossilbaserad plast eller om de görs av exempelvis sockerrör. Det är verkligen inte dokumenterat att plastkassar är sämre än andra kassar. Rätt använt och så länge det inte hamnar i naturen är plast ett utomordentligt bra material som kan användas flera gånger. Vi behöver få en mer intellektuell diskussion om det här, har Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, sagt till Ehandel i en tidigare intervju.

LÄS ÄVEN: Vill införa skatt på plastpåsar - nu ryter Svensk Handel ifrån

Om regeringens förslag blir verklighet kommer skatten att införas 2020. Det är handlaren och inte konsumenten som blir skyldig att se till att skatten betalas in. Enligt information som vi tidigare har fått från Svensk Handel ska den planerade skatten inte gälla e-handelsemballage och påsar som används för e-handelsfrakt, utan bara de påsar som används i den fysiska handeln.

Annons
Annons