Trump bannlyser TikTok och WeChat – fler ligger illa till

Slänger ut de kinesiska techbolagen.

Donald Trump tar i med hårdhandskarna mot TikTok och WeChat, eller rättare sagt deras kinesiska ägare ByteDance respektive Tencent. Den amerikanske presidenten har nu utfärdat en order som innebär att de sociala plattformarna blir bannlysta i landet om 45 dagar, rapporterar CNN.

Microsoft, som nyligen aviserat sitt intresse för TikTok, har nu alltså ungefär en och en halv månad på sig att köpa den omåttligt populära dansappen innan den stoppas i USA.

Annons

Anledningen till att apparna  stoppas är att man anser att amerikaners personuppgifter kan riskera att delas med det kinesiska styret, skriver Vita Huset på sin hemsida.

Medan TikTok (ByteDance) hittills varit det stora samtalsämnet är det lätt att glömma bort Tencent. De är inte bara ägare av WeChat, utan även delägare i flera stora spelutgivare. Man sitter bland annat på 40 procent av aktierna i Epic Games, som utvecklar och ger ut Fortnite. Man är även ensam ägare i Riot Games, som ligger bakom andra enormt stora speltitlar som League of Legends och nyutgivna Valorant.

Trumps order innebär alltså att flera populära spel och utgivarnas försäljning helt enkelt kan stoppas i landet. Men om det går så långt och i sådana fall vilka som ligger illa till är ännu inte fastställt.

LÄS ÄVEN: Svenska e-handlare talar ut om TikTok: "Extremt höga resultat"

Annons