Hårdare krav för populära märkningen: ”Behovet är akut”

Vill tvinga branschen att ställa om.

Miljömärkningarna är ett viktigt riktmärke för både handlare och konsumenter. Nu skruvar Svanen upp kraven på de som vill ha deras märkning på sina kläder. Detta då textilsektorn är den fjärde mest klimat- och miljöpåverkande ur ett globalt livscykelperspektiv.

Nu tillåts varken bränning eller dumpning av kläder som inte sålts. Dessutom ska man rapportera in direkt till Svanen vad man gör med överskottsprodukterna.

Annons

Svanen kommer nu med tuffare krav på textiltillverkare eftersom behovet av omställning för branschen är akut. Nu är det viktigt att branschen antar utmaningen och använder de verktyg som finns. Allt fler vill göra medvetna val och det bästa valet är förstås att konsumera mindre. Men också att göra rätt val när du väl måste handla, säger Ulf Eriksson, produktansvarig för kläder, textilier och läder på Miljömärkning Sverige, i ett uttalande.

Men det slutar inte där. Man ska även mäta mängden mikroplast som sprids från syntetiska textilier enligt en standardiserad testmetod. På sikt ska dessa värden bli underlag till ett gränsvärde.

I och med detta blir även Svanen den första miljömärkningen att ställa krav kring mikroplast.

Kraven på Svanenmärkta kläder:

  • Tillverkade av fibrer som, med få undantag, antingen är ekologiska, återvunna eller baserade på förnybara råvaror.
  • Tygets kvalitet, inklusive krympning/töjning, färgbeständighet och hållbarhet testas.
  • FN:s konventioner (ILO) om arbetstagares rättigheter följs.
  • Omfattande krav på samtliga kemikalier som används i textilproduktionen, bland annat väldigt tuffa krav på ämnen som är cancerframkallande, som kan skada vår fortplantningsförmåga eller arvsmassa. Flamskyddsmedel, perfluorerade ämnen (PFAS etc) och antibakteriella tillsatser, inklusive nanopartiklar, är förbjudna.
  • Effektiv användning av vatten och energi, eventuellt egen produktion av solenergi i textilproduktion (Implementering av ett minimum av BAT, bästa tillgängliga teknik).

LÄS ÄVEN: Expressfrakt får kalla handen när Svanenmärket lanseras i e-handeln

LÄS ÄVEN: E-handlare bakom världens första Svanenmärkta jeans

Annons