Tung nyårsdepp i handeln: ”Pessimismen påtaglig”

"Allvarligt läge i delar av branschen".

Svensk Handel har återigen tagit tempen på handeln ute i landet, och det är fortsatt mungiporna neråt. Trots sjunkande inflation och en avvaktande Riksbank ser handlare inom butikshandel, e-handel och partihandeln fortsatt dystert på kommande tre månader.

Enligt Handelsbarometern för december månad befinner sig samtliga delsegment under det neutrala värdet 100. Vilket innebär att det är den 19:e månaden i rad som svenska handlare uttrycker pessimism kring kommande tre månader utifrån försäljning, antalet anställda samt lönsamhet.

Annons

Vi kan inte nog understryka hur allvarligt läget är i delar av branschen. I snart två år har pessimismen varit påtaglig. Vi tror att årets första månader kommer innebära prövningar för många företag, men låt oss nu hoppas att 2024 blir året då det vänder, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

E-handelsdepp

I rapporten konstaterar man också att årets Black Week inte ingjöt den optimism som många hoppats på. Precis som tidigare är det den framtida försäljningen som oroar många aktörer, och särskilt inom e-handeln.

E-handlarna möter, likt övriga delar av handeln, vikande försäljning till följd av det rådande ekonomiska läget. Delsegmentet backar med 1,6 enheter, vilket ger ett indikatorvärde på 82,1.

De mönster vi ser i de fysiska butikerna kan också noteras inom e-handeln. Vi har inte slutat att konsumera, men vi konsumerar färre varor och köpesummorna har minskat markant. Konkurrensen för svenska e-handelsföretag är ofta global, och i tuffa tider likt dessa är det viktigare än någonsin att de ges rätt förutsättningar för att kunna bedriva en framgångsrik verksamhet, säger Sofia Larsen.

Höjda hyror - igen

Delsegmentet framtidsförväntningar minskar samtidigt med 2,9 enheter och indikatorvärdet landar på 75,5. Butikshandeln har mött flertalet utmaningar under 2023 och det nya året inleds med ytterligare en, nämligen nya hyreshöjningar.

Något som innebär att flera handlare fått se butikshyrorna öka med över 18 procent på två år.

Det är oroväckande att utvecklingen över antalet anställda nu börjar vackla inom butikshandeln. Vi har länge varnat för att varsel kan vara nära förestående. Att säga upp personal är för de flesta en sista utväg, men till slut finns det inga andra möjligheter. Vikande försäljning kombinerat med chockhöjningar av hyran är stora utmaningar för delar av branschen, säger Sofia Larsen.

Annons
Annons