Tungt år för Elgiganten – försäljning och vinst faller

"Varit präglat av osäkerhet och ovisshet".

Elgiganten visar upp sina siffror i Sverige för verksamhetsåret 2023/2024 och det är en fortsatt dyster utveckling för hemelektronikjätten.

Omsättningen föll med 3,3 procent, från strax över 16 till 15,5 miljarder kronor. Dessutom backade rörelseresultatet från 162 till 107 miljoner kronor. Man är alltså långt ifrån de 388 miljoner man var uppe i under 2022.

Annons

Året har varit präglat av osäkerhet och ovisshet, men vi har lyckats vända dessa utmaningar till möjligheter genom att anpassa och förnya vårt erbjudande. Vi har lanserat flera nya initiativ som har hjälpt oss att möta kundernas behov i en tuff ekonomisk tid, säger Niclas Eriksson, vd på Elgiganten, i en kommentar.

Men det fanns inte bara anledning till depp. Bolaget har trots allt klarat lönsamheten med god marginal och samtidigt fortsatt att investera i verksamheten, även när marknadsförutsättningarna varit tuffa.

Det har bland annat stoppats in pengar i nya varuhus och butiker, samt centrallagret i Jönköping. De har även introducerat hemleverans samma dag i e-handeln och utökat reparationstjänsten i butikerna.

Vi har utvecklat nya erbjudanden som gör det möjligt för kunderna att få högkvalitativa produkter till lägre priser, vilket har varit särskilt viktigt i år. Våra satsningar på begagnade telefoner och förlängda livslängdstjänster har mottagits väl, säger Niclas Eriksson.

Medan siffrorna för affären i sin helhet pekat nedåt, finns det dock två kategorier som stuckit ut i positiv bemärkelse. Och det är vitvaror respektive kök, som ökade med 3 procent under året.

Annons