Tusentals konkurser 2021 – så gick det för handeln: ”Kedjor försvann”

"Såg en uppgång när restriktionerna släpptes".

Trots unika utmaningar lyckades företagen hålla sig vid liv under 2021. Endast 5 797 aktiebolag tvingades kasta in handduken och gå i konkurs under året. En minskning med 12 procent med året innan. Dessutom den lägsta siffran sedan 2017. Det visar siffror från Creditsafe. Den procentuella andelen företag som går i konkurs är nere på rekordlåga 0,83 procent.

När vi summerar konkursåret 2021 landar vi på lägsta siffran sedan 2017. Det är låga nivåer i nästan hela landet. Trots några få månader med noterad uppgång, så uteblev den väntade konkursökningen, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe, i ett pressmeddelande.

Annons

Det är rimligt att anta att en bidragande orsak till de fortsatt låga konkurssiffrorna är de utökade möjligheterna till skatteanstånd, samt återinförandet av ett antal statliga krisstöd, fortsätter han.

Totalt berördes 14 043 anställda av förra årets konkurser, vilket är en minskning med 31 procent från året innan. Den största noterade konkursen blev Norweigan Air Sweden AB, följt av Erlandsson Bygg i Stockholm, Barslund Sverige och Spectra Premium.

Överlevnadsgraden hos de svenska företagen har varit hög under året som varit, speciellt i våra storstadsregioner. Dock ska man komma ihåg att många företagare fortfarande kämpar med att få sina verksamheter att gå runt, och där vi vet att det finns likviditetsproblem, fortsätter Henrik Jacobsson.

Och gör vi ett nedslag i handeln kan vi konstatera att även här minskade konkurserna i stort. Med 12 procent, enligt UC. Främst var det butikerna som drabbades.

Omvandlingen inom detaljhandeln accelererade under pandemin. Mindre kedjor och butiker försvann. Fler fysiska butiker lades ner även hos de stora kedjorna. E-handeln letade sig till nya grupper. Klädhandeln gick ner även om vi såg en uppgång när restriktionerna släpptes, fortsätter Richard Damberg, ekonom på UC.

Annons