Unionen: Förhandlingar med Klarna har strandat: ”Inget att prata om”

Men Klarna slår tillbaka.

I åtta månader har Unionen och Klarna försökt förhandla fram ett kollektivavtal. Men, nu har den ena parten fått nog. Enligt fackförbundet så har man valt att lämna förhandlingarna. Parterna står helt enkelt för långt ifrån varandra i frågan, rapporterar den fackliga tidningen Kollega.

LÄS ÄVEN: Unionen stämmer Klarna: ”Ovanligt stort skadestånd”

Annons

Vi har kommit till ett läge där det inte finns några frågor kvar att diskutera och har landat i att vi var tvungna att frånträda förhandlingarna. Vårt krav på kollektivavtal kvarstår, men det finns inget mer att prata om. Det krävs två för att ha något att förhandla om, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef till tidningen.

Unionen har försökt få Klarna att teckna kollektivavtal vid ett flertal gånger de senaste åren. Bland annat för att öka medarbetarnas inflytande på arbetsplatsen.

Klarnas besked är att de, av för oss obegripliga skäl, inte vill teckna avtal. De tycker att ett kollektivavtal försvårar medarbetarinflytande, vår ingång är precis tvärtom, säger Martin Wästfelt.

Klarna ville fortsätta förhandlingarna

Från Klarnas sida ställer man sig dock frågande till att Unionen valt att lämna förhandlinsbordet. Enligt företagets vd, Sebastian Siemiatkowski, ville man fortsätta förhandlingarna och han är besviken över att diskussionerna stoppats.

Något han också berättar om i ett mail till Klarnas anställda som Ehandel tagit del av.

Vi fick tyvärr höra att fackföreningen, innan vårt möte, hade informerat sina medlemmar om att förhandlingarna skulle avslutas. Att meddela ett sånt beslut innan vårt möte tycker inte vi speglade ett genuint intresse av att engagera sig i och utforska detta, går det att läsa i brevet.

Han påpekar också att man från Klarnas sida gjort allt för att sätta sig in i hur ett kollektivavtal skulle påverka de anställda, och att man inte ville förbinda sig till något innan man var helt säkra på att det vore en bra förändring för de anställda.

Enligt Klarnas egna beräkningar ska bolagets svenska anställda få omkring 250 miljoner kronor om året i ersättningar och förmåner som inte hade ingått i de vanliga kollektivavtalen.

Annons

Annons