Uppåt för modehandeln – men nu ökar oron: ”Behöver förbereda sig”

"Hösten blir tuff för många".

Sommar, sol och en måttlig ökning för modehandeln. Nej, det är inte en ny sommarplåga från Gyllene Tider, det är Svensk Handels Stilindex för juni månad. För det verkar som att just det soliga vädret har fått svenskarna att öppna sina plånböcker lite extra.

Såväl kläd- som skohandeln ökade i juni jämfört med samma månad föregående år. Klädhandeln ökade med 0,8 procent och skohandeln med 2,6 procent.

Annons

Den svaga kronan är negativ för handeln i stort, men den ökade turismen, och därmed konsumtionen, från utlandet kan medföra att modehandlare på gynnsamma orter kan dra nytta av det ökade kundinflödet. Vår förhoppning är att detta ska märkas av i augusti månads siffror, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Minskning i volym

I rapporten pekar man dock, som vanligt, på att resultaten i Stilindex presenteras i löpande priser. Och om man utgår från den senast presenterade inflationen på kläder och skor innebär månadens siffror alltjämt en minskning i volym.

Sofia Larsen påpekar också att det ansträngda ekonomiska läget, med den svaga kronan och räntehöjningar, slår hårt mot såväl konsumenter som butiksägare. Och många handlare behöver nu förbereda sig på tuffare månader.

Handeln är en av de branscher som tidigast märkte av de tuffa ekonomiska tiderna och vi kan inte se något tydligt ljus i slutet av tunneln. Försäljningen för detaljhandeln har minskat 13 månader i följd och vi tror alltjämt att hösten blir tuff för många, avslutar Sofia Larsen.

Annons