USA stämmer Amazon för konkurrensbrott

"Utnyttjar sitt monopol".

Amerikanska konkurrensmyndigheten Federal Trade Commission, FTC, stämmer Amazon. I stämningen, som FTC lämnat in tillsammans med justitieministrar från 17 delstater, anklagar man e-handelsjätten för att på illegalt sätt dra nytta av sin ställning på marknaden.

LÄS ÄVEN: Amazon stäms av förarna som tvingats kissa i flaskor

Annons

Amazon anklagas bland annat för att ha utnyttjat sin monopolställning för att pressa upp priserna, försämra kvaliteten för kunderna och begränsa konkurrensen. Det rapporterar Financial Times.

Resultatet av allt det här är att Amazon utnyttjar sitt monopol på ett sätt som gör att kunder och säljare får betala mer för sämre service, säger FTC:s ordförande Lina Khan till reportrar efter att stämningen lämnats in.

Sänkt kvaliteten

FTC menar att Amazons agerande ska ha hindrat konkurrenter och säljare från att sänka priserna. Något som i sin tur ska ha gjort det möjligt för e-handelsjätten att sänka kvaliteten på sina egna varor. Vilket i slutändan även ska ha satt käppar i hjulet för innovation och konkurrens.

Vår klagan beskriver hur Amazon har använt en rad straff- och tvångstaktiker för att olagligt upprätthålla sina monopol, säger Lina Khan i ett uttalande enligt Financial Times.

Det här är andra gången på kort tid som Amazon hamnat i skottgluggen. I juni stämde FTC Amazon för att ha lurat kunder att registrera sig för bolagets Prime-tjänst.

Annons