Uthyrning kan vara en miljöfälla för modeföretagen

Men det går att pressa ned utsläppen.

Enligt en rapport från World Economic Forum tidigare i år står modeindustrin för 5 procent av alla utsläpp globalt. Flera aktörer i branschen kämpar därför hårt med att hitta nya affärsmodeller, som både ska pressa ned utsläppen och samtidigt generera intäkter.

En variant som blivit allt mer populär är hyrmodellen, som inte sällan beskrivs som ett mer hållbart alternativ. Men en studie i den finska vetenskapsjournalen Environmental Research Letters menar att så inte nödvändigtvis är fallet. Uthyrningsmodellen kommer nämligen med "dolda kostnader", som transport, paketering och torktumling.

Annons

Vi borde se på uthyrning som second hand-shopping, säger Dana Thomas, författare av boken Fashionopolis: The Price of Fast Fashion, till The Guardian.

Uthyrning är dock ett bättre alternativ än "fast fashion"-modellen slår den finska studien fast.

Våra resultat visar att lägst påverkan på den globala uppvärmningen uppnås via minskning, det nästa lägsta via återanvändning. Återvinning leder till relativt höga utsläpp överlag, skriver man.

Kan göras mer hållbart

Det finns också vägar att göra uthyrningsmodellen mer hållbar. Men då behöver företagen se över logistikkedjan och se till att den är så miljövänlig som möjligt. Då kan man nämligen få ned uthyrningsmodellen på samma nivåer som den traditionella second hand-försäljningen.

Men vad är då allra mest hållbart? Här verkar det råda någon form av konsensus då även den finska rapporten kommer fram till att det helt enkelt är att köpa färre plagg och att bära dem så länge det bara går.

Vill du vara hållbar? Köp mindre, köp bättre, avslutar Dana Thomas.

LÄS ÄVEN: Modejättarna svarar klimatexperten - går det att halvera textilbranschen?

Annons
Annons