Utredningen mot miljardjätten läggs ned – parterna förhandlar

"Har justerat sitt agerande".

Ljudboksaktörerna Nextory och Storytel hamnade i luven på varandra under förra året. Nextory tyckte nämligen att de villkor Storytel hade satt upp, för att ge tillgång till sin katalog av digitala böcker, var oskäliga.

Man ansåg bland annat att den garantisumma som skulle betalas för att få tillgång var överdrivet hög.

Annons

Storytel sade upp de befintliga avtalen under 2022, vilket innebar att Nextorys tillgång till deras katalog upphörde i november förra året. Den 14 december lämnade man in en klagan till Konkurrensverket.

"Finns inte skäl att fortsätta"

Nu kommer dock beskedet att myndigheten lägger ned utredningen. Anledningen är att Storytel korrigerat sitt beteende. De båda företagen har också återupptagit avtalsförhandlingarna under hösten i år.

Mot bakgrund av detta, och särskilt i ljuset av att Storytel har justerat sitt agerande, bedömer Konkurrensverket att det inte finns skäl att fortsätta att utreda om förfarandet strider mot konkurrensreglernas förbud mot missbruk av en dominerande ställning. Beslutet att avsluta utredningen innebär dock inte ett ställningstagande till om förfarandet är i överensstämmelse med konkurrensreglerna, skriver de i ett pressmeddelande.

Beslutet kan inte överklagas.

LÄS ÄVEN: De anmäler konkurrenten till myndigheten – efter prishöjningen

Annons