Var är julmaten? – Här är mathandlarnas deadlines

"Vissa slot-tider kan bli fullbokade".

Det är bråda tider i e-handlarnas tomteverkstäder. Inte minst då många konsumenter är sent ute och klickar hem julklappar bara några dagar före julafton.

Löpbanden går helt enkelt för högtryck nu hos såväl e-handlarna som i distributions- och logistikbolagens anläggningar. Samtidigt fylls paketboxarna på i snabb takt och landets ombud kryllar av paket och varubrev.

Annons

Men alla har deadlines. Ehandel rapporterade på onsdagen om vilka slutdatum för beställningar nätbutiker inom detaljhandeln har – för att kunderna ska få hem sitt paket innan julafton. Och den 20 december och 21 december är två heta datum att hålla koll på. Det visar Ehandels kartläggning som du kan läsa här.

LÄS ÄVEN: Här är e-handlarnas deadlines – för leverans innan julafton

Men vi har också frågat aktörer som säljer mat på nätet om när det är dags att lägga sin julmatsbeställning, för att få hem den i tid innan julafton.

"Boka så snart som möjligt"

Lotta Olofsson, kommunikationschef på Mathem, konstaterar att det är ganska bråda tider för kunderna om de ska vara garanterade sin julmat.

Hos oss på Mathem är det just nu möjligt att boka din leverans max en vecka framåt i tiden. För att vara säker på att du ska få en leveranstid innan julafton rekommenderar vi att du bokar din leverans så snart det är möjligt till den dag du önskar, säger Lotta Olofsson till Ehandel.

Marcus Björling, pressekreterare på Coop, meddelar att det går bra att som allra senast lägga beställningen dagen före julafton, för att få hem den på högtidsaftonen.

Vi har sedan i fjol ökat kapaciteten avsevärt för de mest hektiska dagarna vi har att vänta inför julen. Bland annat genom nya onlinebutiker, fler hämtskåp samt utökade speditionsavtal, säger Marcus Björling.

Håll koll på stopptiderna

Jenny Gerdes, pressansvarig på ICA, betonar dock att det alltid är bra att planera sin julmatshandel i god tid. Detta gäller oavsett om du köper den online eller i en fysisk butik.

Annons

Leverans- och stopptider ser olika ut för varje butik då de ju drivs av fristående ICA-handlare. I Stockholm och Göteborg har vi centrala e-handelslager dit butikerna kan vara anslutna. Här gäller stopptiderna klockan 11.59 för leverans på förmiddagen dagen efter – och klockan 23.59 för leverans på eftermiddagen och kvällen dagen efter, säger Jenny Gerdes till Ehandel.

Johanna Eurén, kommunikationschef på Axfood-ägda Willys, meddelar att man tidigast kan beställa sin julmat sju dagar i förväg.

Det kan ju tänkas att vissa slot-tider blir fullbokade så att man inte kan få leverans exakt den tid man önskat. Men vi är långt ifrån den situation som vi var i under julen 2020 och 2021. Vi var då i ett läge då efterfrågan växte väldigt snabbt på kort tid, och det blev väldigt fullbokat inför jul, säger Johanna Eurén.

"Var ute i god tid"

I år har Willys utökat sin kapacitet rejält, tillägger hon. Det medför att de kan ta emot betydligt större ordervolymer.

Så vi räknar inte med att det blir helt fullbokat många dagar i förväg. Men vill man vara helt säker på att kunna klicka hem sin julmatkasse en specifik dag eller tid så är det bra att vara ute i god tid, understryker hon.

Hur är det då med Foodora och deras "quick commerce" eller Q-handel? Kan man som vanligt få hem sina varor samma dag? Ja, är svaret från Johanna Lindskog Lindell, kommunikations- och PR-chef på Foodora:

Våra foodora markets har öppet som vanligt. Vi har också fått in Lagerhaus-produkter i dagligvarubutikerna, så julmat och julklappar kan man få hem snabbt på julafton, säger hon till Ehandel.

Annons