Växtjätten förlorade 188 miljoner: ”Planerad utförsäljning”

Fortsatt tufft för kedjan.

Ratos är det svenska investmentbolaget som satsar helhjärtat på nordiska bolag. De har precis rapporterat såväl sitt fjärde kvartal som helåret 2023 och har mycket att glädjas åt.

Omsättningen under kvartalet minskade en smula, från 8,1 till 7,9 miljarder kronor. Men rörelseresultatet rusade från 282 miljoner till 1,2 miljarder kronor.

Annons

Sett till helåret ökade dock omsättningen från 29,8 till 33,7 miljarder. Och rörelseresultatet gick i samma riktning, från 1,6 till 3 miljarder.

De bolagen vi är mest intresserade av är koncernens konsumentsegment, som består av Kvd och Plantasjen (Plantagen reds anm.). Där minskade omsättningen från 1,1 till 1 miljarder kronor i kvartalet. Dessutom gjorde man återigen en EBITA-förlust på -165 miljoner kronor - att jämföra med -166 från samma period 2022.

Ny förlust för Plantagen

Men det hade kunnat bli mycket värre. Segmentet räddades nämligen av bilhandlaren Kvd:s framfart.

Den starka utvecklingen i Kvd kompenserade för ett lägre resultat i Plantasjen. Kvd, som genomförde ett omstruktureringsprogram under Q4 2022, har utvecklats bra under hela året och avslutade året med ett rekordresultat, skriver Ratos i rapporten.

Den förlusttyngda nordiska växtjätten hade med andra ord ännu ett tufft kvartal. De redovisade till slut ett resultat på -188 miljoner kronor under perioden. En klar försämring jämfört med -142 under det fjärde kvartalet 2022.

Resultatförsämringen förklaras i huvudsak av lägre bruttomarginal till följd av en planerad utförsäljning av lager för att minska kapitalbindningen samt av högre hyreskostnader, står det i rapporten.

Sett till helåret minskade omsättningen för konsumentsegmentet (Kvd och Plantagen) från 6,3 till 5,8 miljarder. Rörelseresultatet vände från svarta siffror på 321 miljoner till röda siffror på -119 miljoner kronor.

Annons
Annons