Vinsten föll för Tradera: ”Minskat koncernbidrag”

"Ökade kostnader i samband med split".

Tradera har tidigare varit tydliga med att 2021 var ett mycket bra år sett till omsättningen på marknadsplatsen. Second hand är hett och Tradera rider uppenbarligen på hållbarhetsvågen.

2021 var ett mycket bra år för oss på Tradera då omsättningen på marknadsplatsen ökade med 13 procent jämfört med 2020, säger Sofia Hagelin, kommunikationschef på Tradera, till Ehandel.

Annons

Nu har dock företagets årsredovisning trillat in som visar både minskad omsättning och resultat. Det finns dock sin förklaring.

Omsättningen för Tradera Sweden AB, som numera heter Tradera Marketplace AB, landade enligt bokslutet på 371 miljoner kronor för 2021. Detta kan jämföras med nära 388 miljoner 2020.

"En fortsatt stark tillväxt"

Rörelseresultatet stannade samtidigt på 32 miljoner kronor, jämfört med 71 miljoner året innan.

Varför sjunker både omsättning och resultat?

Den operationella omsättningen ökade under 2021, så vi ser en fortsatt stark tillväxt i bolaget. Bolagets omsättning sjönk endast på grund av minskat koncernbidrag från Paypal. Det minskade koncernbidraget samt specifika engångskostnader i samband med avyttringen från PayPal är orsaken till att Tradera för 2021 visar ett lägre resultat, säger Sofia Hagelin.

I årsredovisningen kan man bland annat läsa att Tradera fakturerat den tidigare ägaren PayPal för “Test & Learn activities”. En post som gav företaget 63 miljoner i intäkter 2020 och endast 17 miljoner 2021.

Hur har spliten från PayPal påverkat siffrorna för 2021?

Tradera fick ett minskat koncernbidrag under 2021 samt ökade kostnader i samband med split, säger Sofia Hagelin.

Annons

LÄS ÄVEN: Därför bröt de loss Tradera från Paypal: ”Levt separat”

Annons