VR är Kronans recept – rullar ut Pharmaverse: ”Experimenterar”

Kronans fortsätter omfamna Metaverse.

Få hade hört talas om Metaverse för bara ett år sedan. Men allt förändrades i slutet av oktober förra året. Metaverse hamnade plötsligt på mångas läppar – när Facebooks grundare och vd Mark Zuckerburg meddelade att bolaget skulle byta namn till Meta – och bygga upp en digital 3D-värld, som nås via VR-glasögon.

I denna parallella digitala värld ska vi kunna göra allt från att shoppa, till att gå på konserter och umgås med vänner och kollegor. Interaktionen ska ske via digitala varianter av jaget, så kallade avatarer.

Annons

700 kvadratmeter stor

Men Kronans Apotek verkar ha taggat till direkt på konceptet, och ser stor potential.

Nyligen rapporterade Ehandel om att de under våren har experimenterat med att låta kunder beställa apoteksvaror, på Kronans Metaverse-plattform. Det har rört sig om ett digitalt pop-up-apotek, i samarbete med Metaverse-plattformen Metabloxz.

LÄS ÄVEN: Kronans öppnar apotek i Metaverse – använder robothund

Tillsammans har de nu byggt upp en 700 kvadratmeter stor digital värld, som nås via VR-glasögon. Och nu är det dags för nästa steg i denna värld. Den här gången går satsningen under namnet ”Pharmaverse”. Kronans skriver, i ett pressmeddelande, så här om projektet:

Kronans apotek fortsätter sin digitala innovationsresa och utvecklar nu en ny digital konceptyta i Metaverse. Experimentet som går under namnet ”Pharmaverse” ska utforska möjligheten att i framtiden kunna rymma allt från utbildningar, event och digitala hälso- och rådgivningsmöten till träning, terapisamtal och shopping.

"Testar oss fram"

Till att börja med ska fokus ligga på utbildningar i ”Pharmaverse”. Men framöver planeras även betatester och experiment kopplade till det digitala vårdmötet, heter det. Detta "för att utvärdera möjligheterna att kunna arbeta med digital hälsa samt stötta vid specialistbehandlingar i hemmet i framtiden".

Utvecklingen av ”Pharmaverse” är en möjlighet för oss att experimentera och testa oss fram till digitaliseringens roll i utvecklingen av framtidens vård, inte minst utifrån ett glesbygds perspektiv. I stället för att lägga flera miljoner och tusentals timmar på utveckling lär vi oss längs med vägen genom att möta kunden och verkligheten så tidigt i resan som möjligt, kommenterar Hannes Hasselrot som är vd för Kronans Apotek.

Horizon – ett första steg

I Meta-grundaren Mark Zuckerburgs vision ska man i Metaverse, så småningom kunna leva ett så gott som fullvärdigt (digitalt) liv, utan att behöva lämna hemmet.

Annons

Meta rullade i slutet av förra året ut sin Metaverse-plattform Horizon Worlds, i betaversion. Än så länge måsta man, för att ta del av denna digitala värld, bo i USA eller Kanada, vara över 18 – samt har tillgång till Oculus Quest, alltså Metas VR-glasögon.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!