Willys, Hemköp och City Gross kastar ut Pringles – efter konflikt

"Många faktorer som påverkar priserna på livsmedel".

Det var i går, onsdag, som Fri-Köpenskap rapporterade att Hemköp utesluter Pringles chips från butikshyllorna och i e-handeln. Nu vet vi också att såväl Willys som City Gross gör samma sak.

Axfood-ägda Dagab, som sköter inköp, tycker att Pringles-ägaren Kellogg's har höjt priserna för mycket på varumärkets produkter.

Annons

Som du förstår kan vi inte gå in i några detaljer. Men vi som dagligvaruaktör lägger stor vikt vid att både värna konsumentens intressen av prisvärda produkter och att producenter och leverantörer ska få skäligt och rimligt betalt, säger Marie Svaton, kommunikationschef på Dagab, till Ehandel.

Är det bara Pringles som tas bort, eller även andra varumärken från Kellogg's?

Det handlar bara om Pringles.

Den senaste tiden har det blossat upp ett priskrig mellan stora leverantörer och de stora dagligvarukedjorna i Sverige. Hemköp, Willys och City Gross har tidigare kastat ut Zoegas kaffe, som ägs av Nestlé. Coop skickade ut Cloetta-ägda Malacos godissorter. Och Ica hamnade i konflikt med Danone, som äger varumärken som Alpro. Den tvisten är dock löst.

Varför sätter man hårt mot hårt kring prishöjningar just nu, varför har det inte skett tidigare?

Det här är inget nytt. Vi fattar alltid sortimensbeslut på kommersiella grunder och det händer därmed att sortimentet revideras. I detta fall utgick Pringles ur sortimentet redan i vecka 3, säger Marie Svaton.

Ser ni en "trend" nu där större leverantörer höjer priser mer än vad ni anser är skäligt?

Det är många faktorer som påverkar priserna på livsmedel och det har såklart varit extra tydligt de senaste åren. Men jag kan inte säga att det finns någon trend.

Annons

När inflationen rusade som mest, och matpriserna med den, såg vi flera dagligvaruaktörer tappa marginaler. De tog alltså delar av de ökade kostnaderna själva, men det verkar de ha tröttnat på nu.

Ehandel söker Kellogg's.

Annons