Willys lanserar mobil hämtstation för e-handel

"Ett nytt sätt".

Världens första obemannade och kassalösa butik skapades 2016 av svensken Robert Ilijason, som faktiskt lanserade sin idé två år innan Amazon Go-butikerna såg dagens ljus. Roberts butik fick namnet Näraffär och sedan dess utrullning har det tillkommit flera stora och små utmanare i världen.

LÄS ÄVEN: Svensk ”Amazon Go”-härmare har öppnat

Annons

Näraffär-konceptet såldes dock efter bara några månader till det internationella bolaget Wheelys, som under 2017 bytte Närbutiks namn till The Moby Mart. I samma veva fick The Moby Mart även hjul som gjorde affären mobil. Matbutiken blev även en utlämningsstation för e-handlade varor.

The Moby Marts första marknad blev Shanghai men i höst, efter två år i Kina, började konceptet att testköras i Portugal som den första europeiska marknaden. Att ta The Moby Mart till Sverige är en förhoppning som Hannah Mazetti, global chef på Wheelys, berättade om i en tidigare artikel.

LÄS ÄVEN: Världens första kassalösa butik ska återvända till Sverige

Men nu har Axfood inspirerats av konceptet och hunnit före The Moby Mart. I vår kommer Axfood att starta ett pilotprojekt med mobila hämtstationer för matkassar e-handlade på Willys.

Vi vill med mobila skåp underlätta för våra kunder att e-handla genom att erbjuda ett nytt sätt att hämta ut sina varor även på platser där vi idag inte har några butiker, säger Patrick Grabenbauer, marknadschef på Willys, i ett pressmeddelande.

Den mobila hämtstationen är ett samarbete mellan Circle K, StrongPoint och Axfood. Stationen kommer till en början placeras på fyra Circle K-stationer i Stockholmsområdet.

Ambitionen är att införa mobila hämtstationer för såväl Willys, Hemköp och Mat.se. i framtiden, säger Frida Ridderstolpe, e-handelschef på Axfood.

Med Axfoods starka varumärken, Circle K:s nätverk och StrongPoints skåplösningar kan vi tillsammans etablera en bred infrastruktur för utlämning av online-köp även för alla de som har långt till en matbutik eller vill spara tid.

Annons

Annons