Svensk ”Amazon Go”-härmare har öppnat

Inte den första i historien.

E-handelsjätten Amazon lanserade sin första kassalösa butik i början av 2018. Sedan dess har Amazon Go, som företaget kallar konceptet, utökats och butiksnätet har nu även tagit sig utanför USA:s gränser, till London. 

LÄS ÄVEN: Första Amazon Go-butiken utanför USA

Annons

Det obemannade kassalösa konceptet gjorde flera företag intresserade. För några månader sedan meddelade Microsoft och den amerikanska butikskedjan Kroger, att de tillsammans har skapat en egen version av e-handelsjättens butikskoncept.

LÄS ÄVEN: Microsoft och Kroger härmar Amazon Go

Nu kom även en svensk utmanare in i ringen, men det är inte den första. I början av 2016 öppnades världens första obemannade butik i Skåne. Robert Ilijason var den som vågade satsa på en då helt ny idé. 

För att handla i Näraffär, som butiken hette, identifierade man sig med hjälp av Mobilt BankID, man skannade varorna med mobilen och gick hem med dem. Sedan kom en faktura hem med posten. 

Butiken blev omskriven i medier över hela världen, och enligt vissa kopierade Amazon svenskens kassalösa koncept. Men e-jätten försvarade sig med att de redan hade jobbat med tekniken i ett antal år och att "great minds think alike". 

LÄS ÄVEN: Världens första obemannade butik expanderar

Körs i fyra pilotbutiker

Panini Internazionale är den senaste utmanaren av det kassalösa konceptet, på den svenska markanden. Företaget startades 1990 av fyra bröder i Stockholm, och kallar sig för en "snabbmatskedja". 

- Snabbmat är bara en serveringsform, att rätterna serveras snabbt. Det gör de hos oss också. Men för oss betyder inte den snabba serveringstiden att vi har tagit några genvägar med tillagningen, skriver Panini på sin sajt. 

Annons

Företaget har idag 28 måltidsbutiker i Stockholm, men säljer även sin mat i sin e-handel - Panini.nu. Man kan beställa hem produkterna från Paninis sajt, eller betala online och hämta ut i en av kedjans butiker. Och nu har aktören tagit digitaliseringsprocessen ett steg längre. 

I fyra pilotbutiker testas just nu det så kallade “Grab-and-Go”-konceptet som låter kunderna skanna varornas QR-koder med mobilen och betala för dem i appen med hjälp av Mobilt BankID. Paninis App har utvecklats tillsammans med innovationsföretaget BBH Stockholm.

- Man kan gå in i en butik och plocka vilken produkt man vill, betala i appen med ett klick och därmed slippa köer. Appens interface skräddarsys till grab-and-go så fort man kommer in i butiken. Det stora är att man har byggt en e-brain som styr alla enheter som är kopplade till beteendet hos gästerna, säger Alexander Niléhn, Growth Lead på BBH Stockholm, till Ehandel.se.

Annons