Winefinders ägare efter vinsten: ”Tagit fighten för en hel bransch”

Men tror inte att monopolet är hotat.

I dag kom beskedet. Efter en fyra år lång tvist med Systembolaget kan Winefinder fortsätta att sälja vin på den svenska marknaden. Högsta domstolen valde att gå på Patent- och marknadsöverdomstolens linje och ansåg inte att e-handlarens försäljning bryter mot alkohollagen. De förbjöds heller inte att marknadsföra dryckerna.

Alex Tengvall, som är största ägare och ordförande för Winefinder, välkomnar fredagsmorgonens besked med glädje.

Annons

Det var såklart otroligt skönt. En lättnad, även om det var väntat. Det känns otroligt skönt att kunna lägga det här bakom oss efter fyra år. Det har tagit alldeles för mycket energi, kraft och pengar att driva något som vi ansåg vara klart redan 2007. Vi har tagit fighten för en hel bransch, säger han till Ehandel.

Winefinder har hela tiden hänvisat till att deras verksamhet överensstämmer med EU-rätten och har nu fått, ja, rätt. När HD:s beslut meddelades blev det också en rejäl anstormning till bolagets sajt, som omedelbart kraschade.

Vi har fått lägga pengar på annat snarare än att utveckla sajten, så när trycket blev väldigt högt på väldigt kort tid så gick den ner. Nu fungerar den väl sisådär, men det blir bättre och bättre. Vi var helt enkelt inte förberedda för det här.

Har det lett till massor av beställningar, eller var det bara nyfikna besökare?

Vi har inte fått en massa beställningar. Jag tror inte att domen gör att vi kommer att sälja mycket mer. I alla fall inte i det korta perspektivet.

Efter segern kommer man nu att börja gräva där man står igen och utveckla verksamheten. Vänta er alltså inga större samarbeten inom kort med dagligvaruaktörer som till exempel City Gross, vilket man testade redan 2013.

Vi har pausat utvecklingsarbetet lite under fyra år, men vi kommer att fokusera på den dagliga affären och att utveckla den på olika sätt vilket vi inte kunnat göra på ett tag. Sen kommer det såklart inte ta stopp där, men initialt måste vi fokusera på vår egen business.

"Skakar inte monopolet"

Högsta domstolens beslut kommer som bekant också med ett prejudikat. Det har väckt frågor om vad det här kommer att innebära för det svenska alkoholmonopolet. Men att det på något sätt skulle skaka om det i grunden, det tror inte Alex Tengvall på.

Annons

Det är en överdrift att säga att det skakar monopolet. Det tror jag inte alls. Sverige älskar monopolet och det fyller en bra funktion. Vi är inte ute efter att riva något monopol. Vi är med i EU och tycker att det ska finnas ett alternativt sätt att handla för de som vill.

Så det innebär snarare ett lugn för er och branschkollegor?

Det innebär ett lugn och att det blir lättare att investera i bolaget och utveckla det, så man till exempel inte har en sajt som kraschar. Det gör stor skillnad och gör det ännu mer tydligt vad som faktiskt gäller. Sen har det inte varit så stora investeringar i branschen, så där kanske det kan bli en förändring att fler väljer att gå in i den.

Men butiksmonopolet kommer att vara den överläget största och mest dominerande aktören.

LÄS ÄVEN: Systembolaget förlorade mot e-handlaren - får sälja vin i Sverige

Annons