Winefinders VD efter rättegången: ”Bra att det prövas en gång för alla”

Anklagas för att konkurrera med Systembolaget.

Winefinders vd Magnus Ericsson har tillbringat de tre senaste dagarna i Stockholms tingsrätt, där Patent- och marknadsdomstolen har prövat Systembolagets stämning av e-handlaren.

Diskussionerna mellan Systembolaget och diverse e-handelsföretag som säljer alkohol har pågått i åratal men det som nu ska prövas är ifall Winefinders verksamhet ska klassas som distanshandel eller detaljhandel.

Annons

Det är det som är knäckfrågan. Sen har de också framfört att i det fall att vår verksamhet klassas som distanshandel så ska vi inte få ombesörja transport å kundens vägnar, alltså att vi hjälper kunden att boka frakten med ett transportbolag. De menar att det inte är tillåtet, vi hävdar att det är det, säger Magnus Ericsson till Ehandel.

LÄS ÄVEN: E-handlare till domstol: "Kan få stora konsekvenser"

Tidigare anmälningar lades ner

Systembolaget hävdar att det Winefinder sysslar med är detaljhandel i Sverige och inte distanshandel. Detta bland annat eftersom det danska e-handelsföretaget har ett svenskt moderbolag. Om rätten går på Systemets linje kan det innebära problem för Winefinder eftersom Systembolaget har ensamrätt till detaljhandel med alkohol i Sverige.

Magnus Ericsson menar dock att Winefinders verksamhet drivs i Danmark av ett danskt bolag och att varorna packas i Danmark och sedan skickas från Danmark till Sverige med en oberoende transportör. Distanshandel, med andra ord.

Vi har hållit på i 13 år och även om vi har blivit anmälda tidigare så har de anmälningarna alltid lagts ner, bland annat eftersom åklagarna inte kunnat styrka brott, säger Magnus Ericsson och tillägger att Winefinder dessutom lutar sig mot tidigare domar gällande distanshandel av alkohol inom EU.

Hur känns det för er på Winefinder att det här nu avhandlas i domstol?

Systembolaget har sin syn och vi har vår, så det är väl bra att det prövas en gång för alla. Det är bra att det utreds. Men det är klart att man samtidigt blir lite trött, vi hade gärna lagt pengar och energi på annat. Vi följer alla lagar och vill så klart göra det också.

Driver event i Sverige

Domen i fallet väntas om sex veckor. Magnus Ericsson räknar med att den kommer att överklagas av någon av parterna.

Annons

Winefinders svenska moderbolag ägnar sig främst åt att arrangera vinprovningar och andra event, en verksamhet blivit allt viktigare de senaste åren. Vi frågade Magnus Ericsson ifall Winefinder inte lika gärna kan välja bort att ha ett svenskt moderbolag och driva verksamheten helt och hållet under danskt flagg, vilket ju i så fall skulle sopa undan Systembolagets argument.

Det är inget vi har funderat på utan nu får vi först se var den här processen landar. Vi har hela tiden ansett att vår bolagsstruktur är hel laglig och har inte haft anledning att fundera över detta. Det är inget som är aktuellt i dagsläget.

LÄS ÄVEN: Winefinder går omnikanal - köper upp välkänd vinbutik

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!