XXL:s försäljning backade med nära en halv miljard – ”inte nöjda”

"Ett extraordinärt kvartal".

Outdoor och träning är två branscher som brukar pekas ut som pandemins vinnare. En klen tröst för jätten XXL, som i dag meddelar att det andra kvartalet inte gick så bra som man hade hoppats på.

Kedjan rapporterar att omsättningen backade med nästan en halv miljard, från 2,86 miljarder till 2,42 miljarder norska kronor. Samtidigt lyckades man dock parera försäljningstappet med förbättrade marginaler och en god kostnadskontroll. Det resulterade i ett rörelseresultat på 392 miljoner, vilket kan jämföras med 404 miljoner motsvarande kvartal 2020.

Annons

Företaget lyfter fram stängda butiker i Norge och försenade leveranser som anledningar till att siffrorna ser ut som de gör.

Det har varit ett extraordinärt kvartal. Vi inledde kvartalet med 20 av 37 butiker stängda i Norge. Vi har också drabbats av utmaningar på cykelmarknaden, med förseningar i både produktionen och logistikkedjan. De här avbrotten har med pandemin att göra, säger vd:n Pål Wibe i ett pressmeddelande.

Företaget ser dock en ljusare framtid, med tillväxt inte minst på e-handelssidan.

Vi är inte nöjda med utvecklingen sett till försäljning och marknadsandel, men vi levererar fortfarande stabila resultat som ligger nära på rekordnivåer. Vi har också genomfört flera strategiska projekt för att positionera XXL som en destination för sport- och outdoorentusiaster. Vi är väl förberedda för framtiden.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!