Zalando byter ut rubbet – här är nya förpackningarna

"Hållbarhet har ingen deadline".

Zalando är mitt uppe i en större förändring av sina förpackningar. Företaget har som mål att helt utesluta engångsplast till 2023 och det här är ett steg i den riktningen. Nu ska nämligen alla förpackningar vara helt i papper.

Byter vitt mot brunt

Det här är långt ifrån första gången som Zalando gör om sitt emballage, men det är första gången som modejätten bryter upp med sin tradition av att alltid ha den orangea loggan på vit bakgrund.

Annons

Vi tittar hela tiden på andra, mer hållbara materialalternativ och metoder för att göra våra förpackningar kvalificerade för cirkulära system. Hållbarhet har ingen deadline. Vi kan alltid förbättra och utmana oss själva. Det är därför vi hela tiden utvecklar nya förpackningsalternativ som ger bästa möjliga skydd för de levererade varorna samtidigt som de uppfyller våra hållbarhetskrav, säger Masood Choudhry, Vice President Logistics på Zalando, i ett pressmeddelande.

De nya förpackningarna, som redan har smygtestats på den svenska marknaden, utgörs av FSCR-certifierat och återvinningsbart papper. Det kan jämföras med de gamla påsarna som ska ha bestått av plast som till 80 procent var återvinningsbar.

Nu rullas de nya påsarna ut på Zalandos samtliga 20 marknader. Samtidigt byts de vita Zalando-kartongerna ut mot en brun motsvarighet, något som dock inte ska påverka deras hållbarhetsnivå.

De bruna boxarna är fortfarande gjorda av 100 procent återvunnen kartong, vattenbaserat bläck och lim av vegetabilisk stärkelse, precis som de vita var, skriver Zalando.

Plastförpackningarna blir kvar

Även när de nya förpackningarna har lanserats fullt ut kommer Zalandos leveranser att innehålla en viss mängd plast. Företaget avser att fortsätta med så kallade polybags, även om man beskriver dem som en stor utmaning för modebranschen.

De tunna plasthylsorna som skyddar enstaka föremål måste vara tillräckligt transparenta så att streckkoderna syns. Deras huvudsyfte är att skydda produkter från fukt, smuts och skador under lagring, transport och bearbetning, skriver företaget, och avslutar:

Zalandos polybags är tillverkade av 90 procent återvunnen plast och företaget undersöker möjligheten att minska den totala mängden material som används, till exempel genom att vika artiklar ytterligare en gång för att göra dem mer kompakta.

LÄS ÄVEN: Fraktade jeans med luft och extra emballage - nu förklarar Zalando

Annons

Annons