Zalando testar återanvändbara fraktväskor i Sverige

Ska minska förpackningsavfallet.

När svenskarna e-handlar från utländska aktörer är Zalando klart populärast. Av de svenskar som shoppat på nätet under 2018 uppgav 21 procent att de någon gång handlat hos modegiganten.

Så när Zalando nu under fyra veckor pilottestar återanvändbara fraktväskor gör man det i just Sverige och övriga Norden. Runt 10 000 nordiska kunder kommer att få sina beställningar i återanvändbara fraktväskor, som efter mottagen leverans viks ihop och läggs i en vanlig postlåda för retur. Då samma förpackning används upprepade gånger minskas förpackningsavfallet.

Annons

Vi testar detta dels för att se hur konceptet kring återanvändbar förpackning kan integreras i våra logistikprocesser, och dels för att lära oss av resultaten om och hur vi kan gå vidare med konceptet, säger David Hejgaard, kommersiell chef för Zalando i Norden, i ett pressmeddelande.

De står bakom väskan

Fraktväskan kommer från det finska startup-bolaget, RePack. Den kommer att skickas från Zalandos logistikcenter i Brunna, nära Stockholm. Vid retur transporteras den tillbaka till en central utdelningsplats och distribueras sedan till Brunna igen.

Hela e-handelsbranschen behöver engagera sig för att konceptet med återanvändbar förpackning ska kunna göras skalbar. Det krävs standardiserade processer och centraliserade leveransalternativ för återanvändbar förpackning. Ett enhetligt system där kunder kan återlämna större förpackningar, till exempel till stormarknaden, skulle göra processen enklare, säger David Hejgaard.

LÄS ÄVEN: Weekday ska skicka order i påsar av återvunnet material

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!