ANNONS

Gymkompaniet nära drömgränsen – men vinsten raderas

Joel Löwenberg, grundare
"Mitt ego hade tyckt det var kul".

E-handelsföretaget Gymkompaniet fortsätter sin imponerande tillväxtresa och var snubblande nära att passera den magiska 100-miljonersvallen i omsättning för räkenskapsåret 2024/2025 (maj-april). Siffrorna landade på 96,5 miljoner kronor, en ökning med hela 23 procent från fjolårets 78,5 miljoner.

Men trots den starka omsättningsökningen har vinsten från föregående år förbytts mot ett nollresultat. VD Joel Löwenberg pekar på valutakurseffekter och, framför allt, ändrade redovisningsprinciper efter ett revisorbyte som huvudsakliga förklaringar.

ANNONS

Förra året kunde Gymkompaniet visa upp en vinst på över miljonen, en siffra som Joel Löwenberg då beskrev som väldigt dålig men ändå på rätt sida om lönsamhetsgränsen. Att årets resultat nu landar runt noll förklarar han till stor del med bokföringstekniska aspekter.

Angående resultatet så är det mest bokföringstekniskt. Vi har bytt revisor och de gjorde vissa andra bedömningar. Tidigare har vi räknat godkända offerter som upplupen intäkt, men i år räknar vi det enligt lagervärde, förklarar Joel Löwenberg.

Han tillägger att värderingen av lagret har spelat in:

Vi värderar lagret nu till nuvarande dollarkurs och inte hur det var när vi köpte in det, vilket är en viss smäll med tanke på hur mycket dollarn sjunkit. Men rent krasst spelar det ju ingen större roll eftersom det jämnar ut sig nästa år och det är mest mitt ego som hade tyckt det var kul med vinst.

"Marginalen är på plats igen"

Precis som tidigare år lyfter Joel Löwenberg fram valutakursens betydande inverkan på bolagets marginaler.

Valutakursen är vår i särklass största makro-påverkan. Vi har en rätt stadig affär, och en hygglig plan för tillväxt. Men marginalen skiftar rätt hårt med valutakursen tyvärr, säger han och fortsätter:

Vi köper det mesta i dollar och Euro och kronan har ju varit bedrövligt svag, men senaste månaderna har det justerats en hel del. Så allt annat lika, skulle jag säga att marginalen är på plats igen om bara kronan håller sig här.

Anledningen till att Gymkompaniet lyckats bibehålla sin tillväxttakt i en likviditetskrävande verksamhet trots nollresultat tillskriver Joel Löwenberg kontinuerliga justeringar i verksamheten.

Vi har kunnat växa här under åren med usel dollarkurs för att vi justerat andra grejer. Vi har fått mycket bättre betalvillkor från leverantörer, och vi har kunnat lägga marknadsföring på räntefri kredit i 45 dagar. Så det har "köpt" oss lite extra kassalikviditet.

Trappstegsbolag med sikte på lönsamhet

Gymkompaniet, som är självfinansierat och har en långsam lagerstruktur, siktar på en stadig tillväxt snarare än en explosionsartad.

Vi har ju ingen spännande hockeykurva men är lite mer som ett trappstegsbolag. Så runt 20 procent är väl ungefär vad vi alltid satsar på, kommenterar Löwenberg tillväxtambitionen.

Även om årets resultat hamnade runt nollan på grund av de nämnda faktorerna, är målet framåt att återigen visa vinst.

Det är klart att det finns en gräns när vi inte kan hitta fler lösningar utan måste ha "riktigt kapital". Så ja, i år behöver vi ändå gå en del plus, vilket vi räknar med att göra, säger Joel Löwenberg.

Fortsatta störningar i leveranskedjorna, såsom problem med containertrafiken och förseningar i transithamnar, har blivit "nästan vardag numera" enligt Löwenberg, men det är utmaningar bolaget lärt sig hantera.

Med en omsättning som nu stadigt närmar sig 100 miljoner kronor och en förhoppning om en stabilare kronkurs ser Gymkompaniet ut att fortsätta sin etablering som en stark aktör på marknaden för gymutrustning, med ett tydligt fokus på att återställa lönsamheten under det innevarande räkenskapsåret.

ANNONS
Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se