Den 10 juli lämnade styrelsen för Dynamic Code AB in en konkursansökan till Linköpings tingsrätt. Beslutet markerar slutet för ett bolag som under pandemiåren upplevde en explosionsartad tillväxt tack vare ett avgörande avtal med Folkhälsomyndigheten om PCR-tester för covid-19. Framgångarna ledde till drömmar om en börsnotering 2022.
LÄS ÄVEN: Folkhälsomyndigheten gav säljboom - siktar utomlands med ny VD
Efter pandemin, i en tid av stark politisk vilja att öka digital tillgång till vård och diagnostik, accelererade Dynamic Code sina satsningar. En central del var att uppnå IVDR-klassificering, ett nytt, omfattande europeiskt regelverk för medicintekniska produkter, vilket var en förutsättning för fortsatt internationell expansion.
Dessa strategiska satsningar krävde dock omfattande investeringar och ledde till höga fasta kostnader.
Men vindarna vände. När pandemin avtog förändrades det politiska landskapet och den regulatoriska viljan, vilket fick dramatiska konsekvenser för Dynamic Codes intäkter. Ett konkret exempel som lyfts fram är att regionernas ersättning till digitala vårdgivare för provtagning försvann, där Dynamic Code hade varit en stor leverantör.
Det känns oerhört tungt och tråkigt, säger Johan Thiel, tillförordnad vd och styrelseledamot, till Di.
Trots en nyligen genomförd satsning på hälsotester inom wellness, med fokus på biomarkörer och livsstilsrekommendationer, kunde de nya intäkterna inte på långa vägar kompensera för det stora inkomstfallet från de tidigare affärsområdena.
Kombinationen av fallande intäkter och höga kostnader, drivna av de regulatoriska kraven, gjorde det omöjligt att säkra den externa finansiering som krävdes för att hålla verksamheten flytande.
Med fallande intäkter har en nödvändig extern finansieringsrunda varit svår att få ihop. Trots ett växande intresse kring bolagets Wellness-spår och en vilja hos flera befintliga ägare att tillföra kapital har styrelsen beslutat att det mest ansvarsfulla i detta läge är att ansöka om konkurs, skriver bolaget i sitt pressmeddelande.
Under våren har bolaget även genomgått förändringar i ledningen. Så sent som i februari försökte man genomföra en nyemission, men de 6 miljoner kronor som säkrades var inte tillräckligt för att rädda bolaget från den slutgiltiga kraschen. En rörelseförlust på 58 miljoner kronor för 2024 bekräftar den svåra ekonomiska situationen.
Rättelse: I en tidigare version av denna artikel publicerades av misstag en bild på Emilie Erhardt Winiarski, bolagets vd från 2023 till våren 2025. Emilie Erhardt Winiarski har ingen koppling till de händelser som artikeln beskriver.