Amazon vill ersätta FedEx och UPS med egna leveranser

Nätjätten vill sänka sina leveranskostnader och enligt flera olika källor planerar Amazon att lansera en egen leveranstjänst redan nästa år.

Det har ryktats om det i ett antal år nu, att Amazon jobbar på en egen leveranstjänst. Dels för att sänka kostnaderna men även för att slippa förlita sig på tredjeparts-distributörer som FedEx eller UPS.

Det har bland annat snackats om att e-handelsjätten planerat att använda sig av sin livsmedelstjänst, AmazonFresh, för att leverera paket och ta hand om e-handelsreturer. Man har även testat att själva lösa leveranserna i San Francisco och i London.

Annons

Nu florerar nya rykten och enligt Business Insider ska Amazon ha planer på att lansera ett eget leveransnätverk någon gång under 2016 med målet att kunna leverera över hela USA. Enligt källor med insyn i ärendet ska Amazon använda sig av en av världens ledande rekryteringsfirmor för att hitta rätt chefer för att leda projektet.

– Vi tror att detta är nästa stora steg i utvecklingen för Amazons ständigt pågående utbyggnad för att minska friktionen för kunderna genom att erbjuda ett bättre urval, produkttillgänglighet och höga servicenivåer, konstaterar investmentbolaget Jefferies de envisa ryktena.

Prime Now beder ut sig

Utöver det att Amazons testat att leverera paket i olika former håller deras snabba leveranstjänst Prime Now på att breda ut sig. Nyligen lanserades tjänsten i San Francisco samt San Antonio, Texas, och finns nu tillgänglig i 17 storstadsområden i USA och Storbritannien.

Samtidigt bygger Amazon ut sitt nätverk av distributionscentraler, nätjätten har nu 173 logistikanläggningar världen över, och att själva ta hand om leveranserna skulle ge Amazon större kontroll över sina kostnader.

Amazon släppte nyligen sin rapport för det tredje kvartalet, och förutom att man kunde visa upp fina vinstsiffror, stod det klart att försäljningen i Nordamerika ökat med hela 28 procent. I samband med rapporten fick Phil Hardin, director of investor relations på Amazon, ett antal frågor rörande de nya ryktena.

Han valde att inte ge någon närmare kommentar förutom att Amazon ser leveranser som ett område med stor potential.

– Vi har jobbat på vårt nätverk i ungefär 20 år för att kunna möjliggöra en del av de snabba leveranserna som vi ser nu, bland annat med Prime Now. För tillfället finns vi i ett relativt litet antal städer, men vi expanderar ganska fort, säger Phil Hardin.

Annons
Annons