Apotea tog in helikopter för att klimatanpassa nya lagret

Bygger Sveriges största solcellstak.

Vi har vid ett flertal tillfällen berättat om Apoteas nya lager i Morgongåva, som med sina 38 000 kvadratmeter är tänkt att räcka för e-handlarens tillväxt i 12 år framåt. Utöver att skapa hundratals arbetstillfällen skulle det nya lagret även stoltsera med en tydlig miljöprofil, bland annat genom en solcellsanläggning som skulle förse hela byggnaden med energi.

LÄS ÄVEN: Apoteas nya superlager leder till fler bostäder

Annons

Blir helt koldioxidneutral

Nu berättar Apotea i ett pressmeddelande att det nya solcellstaket, som sägs vara Sveriges största, får en storlek på motsvarande fem fotbollsplaner. Anläggningen ska göra Apotealagret “helt koldioxidneutralt”, och ska dessutom bidra med så pass mycket energi att e-handlaren kan sälja vidare överskottet.

– Vi får ett logistikcenter i världsklass där allt är skapat utifrån en ambition om minsta möjliga påverkan på miljön, allt från materialval och belysning till uppvärmning och energieffektivitet. Genom att bygga ut vårt logistikcenter i Morgongåva vill vi också bidra till en expansiv landsbygd och möjliggöra för en fördubbling av personalstyrkan, säger Apoteas vd Pär Svärdson i en kommentar.

LÄS ÄVEN: E-handlare slogs om Årets Logistiketablering 2017

Motsvarar elbehovet hos 300 villor

I helgen var det dags att placera ut de 5 500 solcellsmodulerna, ett arbete som utfördes med hjälp av helikopter.

Apoteas solcellstak kommer att producera 1 426 megawattimmar under ett år. Det är enligt Apotea en mängd som motsvarar årsbehovet av hushållsel till 300 villor. Det nya lagret väntas bidra med 500 arbetstillfällen. 

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!