Bakslag för Bitcoin – svenska näthandlare fortsatt positiva

Kryptovalutan förlorar en stor användare.

I april förra året kunde vi meddela att världens största plattform för datorspel hade öppnat upp för betalningar i kryptovalutan Bitcoin. Detta var en stor nyhet eftersom Bitcoin endast är en “riktig” valuta om det faktiskt går att köpa saker med den.

LÄS ÄVEN: Världens största plattform för PC-spel ska ta emot Bitcoin

Annons

Steam, som spelplattformen heter, meddelade dock häromdagen att det var slut på betalningar i Bitcoin. Sedan den 6 december 2017 kan du inte längre köpa spel hos Steam med kryptovalutan.

- Under de senaste månaderna har vi sett en ökad instabilitet i Bitcoins värde och en betydande ökning av avgifterna för att behandla transaktioner i Bitcoin-nätverket. Transaktionsavgifterna som debiteras kunden av Bitcoin-nätverket har till exempel skjutit i höjden detta år och toppade nära 20 dollar för en transaktion i förra veckan, skriver Steam.

"Ännu större problem när värdet dalar"

Företaget poängterar också att när Steam började med Bitcoin så kostade det endast 0,20 dollar att genomföra en transaktion.

- De höga transaktionsavgifterna orsakar ännu större problem när Bitcoins eget värde sjunker dramatiskt.

Steam tycker helt enkelt att kryptovalutan är för skakig och att transaktionsavgifterna är för höga, vilket sägs skapa problem när man tar emot betalningar. Den 6 december låg för övrigt Bitcoins värde på 13 700 dollar vid dagens slut, enligt sajten CoinDesk. Dagen efter låg den på 16 850 dollar och två dagar senare på cirka 14 900 dollar. Att värdet går upp och ner är det alltså ingen som ifrågasätter, men om det går att hantera är en annan sak.


Bitcoins värde den senaste veckan

Vi vände oss till den svenska marknaden för att se hur det går för Bitcoin som betalmetod. Vid första anblick ser det ganska torftigt ut. Flera mindre nätbutiker som tagit emot Bitcoin tidigare har tagit bort möjligheten. Några verkar ha gått över till Klarna Checkout och förmodligen inte orkat ta med sig alla tidigare betalalternativ.

Hur går det då för de större e-handlarna? Webhallen är förmodligen den största, och numera kanske den enda svenska nätbutiken, som i stor skala accepterar Bitcoin. Inet har länge varit intresserade av att införa Bitcoin i kassan, men de har ännu inte fått tummen ur.

Annons

"Enbart en positiv sak"

Vi vände oss först och främst till Webhallen för att höra hur den senaste tidens turbulens påverkat deras beslut att ta emot kryptovalutan.

LÄS ÄVEN: Stor svensk E-handlare tar nu emot Bitcoin i kassan

Hur har den senaste tidens utveckling kring Bitcoin påverkat er?

- Det har ökat köpkraften bland Bitcoin-innehavare. Så för oss är det enbart en positiv sak! säger Anton Nilsson, marknadschef på Webhallen.

"Planerar utvidga antalet kryptovalutor"

Bitcoin har stigit ifrån runt 1 000 dollar i början av året till dagens notering på runt 16 000 dollar. Bitcoin-innehavare är helt enkelt mycket rikare idag, än för några månader sedan.

Har ni planer på att ta bort möjligheten att betala med Bitcoin?

- Absolut inte, snarare planerar vi att utvidga antalet kryptovalutor vi accepterar under första kvartalet 2018.

Intresset för Bitcoin har skjutit i höjden den senaste tiden och det för med sig både positiva och negativa saker. En negativ aspekt är detta med transaktionsavgifterna som alltså just nu ligger runt 20 dollar. Det betyder att utöver själva summan du vill föra över i Bitcoin, så måste du lägga på en rejäl slant för att få din transaktion godkänd av nätverket.

Måste betala för att få betala

Alla transaktioner i Bitcoin-nätverket måste nämligen verifieras och är det mycket som händer så kan det ta timmar innan detta sker. För att ha en större chans att verifieras kan man slänga in en avgift för att “hamna före i kön”.

Detta har den senaste tiden lett till att man alltså har fått betala runt 20 dollar för att bli verifierad inom en rimlig tid. Lägger du inte till en transaktionsavgift så är det inte säkert att din transaktion verifieras överhuvudtaget och då får du försöka igen.

Hur ser ni på Steams beslut att sluta ta emot Bitcoin, håller ni med dem i kritiken?

- Jag vet faktiskt inte riktigt vilken modell Steam använde. Om de inte gick genom en växel som växlar valutan i realtid, till den valuta som Steam normalt accepterar, så förstår jag om det var ohållbart för dem.

Vi tar även upp detta med transaktionsavgiften specifikt med Anton och han förklarar hur det fungerar för Webhallen:

- Vi har en fast procentuell transaktionsavgift från vår betalningsleverantör. Kunderna betalar indirekt för det i form av något mindre fördelaktiga växlingskurser.

Anton förklarar även att deras snittköp med Bitcoin "är avsevärt mycket högre" än snittet i övrigt på företaget. Webhallen är alltså inte lika påverkade som Steam, som har många mindre transaktioner, vilket i sin tur innebär att en hög avgift skapar ett större problem.

Inet är inte avskräckta

Trots att Inet ännu inte lanserat Bitcoin så har företaget tidigare visat sig vara väldigt positivt inställt till kryptovalutan. Vi frågade företagets vd Erik Wickman hur de ser på Bitcoin just nu:

- Vi följer med spänning utvecklingen kring Bitcoin och hos våra entusiastiska kunder, som själva äger Bitcoin, efterfrågas det att vi ska kunna ta emot valutan. Vilket är något vi tittar på att kunna börja göra under nästa år.

LÄS ÄVEN: Datorbutiken Inet öppnar för betalning med Bitcoin

Turbulensen kring Bitcoin har alltså inte påverkat e-handlarens intresse för kryptovalutan. Erik förklarar även att deras tidigare Bitcoin-partner försvann från marknaden innan de hann integrera betalmetoden. De var alltså på väg att lansera Bitcoin.

"Tror det handlar om okunskap"

Webhallen är just nu ganska ensamma i Sverige om att som stor e-handlare ta emot Bitcoin. Vi frågade Anton Nilsson varför han tror att det ser ut som det gör på den svenska marknaden:

- Det var ju rätt många som gick ut med att de skulle ta Bitcoin men få har levererat. Jag tror att det mest handlar om okunskap, säger Anton Nilsson.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!