Danska kravet: Ta bort momsgränsen för Kinapaket

Vill hellre ha det svenska systemet.

I Sverige är PostNord i gång med att utveckla en administrationsavgift som ska få ordning på situationen med utebliven moms på de hundratusentals e-handelspaket som ankommer till Sverige från Kina varje dag.

LÄS ÄVEN: PostNord tillbakavisar uppgift om 125 kronor per Kinapaket

Annons

Avsändaren anger lägre värde

Hur mycket den svenska avgiften kommer att landa på ska avslöjas i början av mars, men tidigare i veckan kunde vi berätta att danskarna redan har en administrationsavgift på 160 danska kronor, vilket motsvarar drygt 200 svenska kronor. Avgiften tas dock bara ut ifall försändelsens värde överstiger 80 danska kronor.

LÄS ÄVEN: Grannlandets Kinavgift: 200 kronor per e-handlat paket

80 kronors-gränsen är dock minst sagt impopulär hos den danska e-handelsorganisationen FDIH. Det är förstås ingen tuff match att ange ett felaktigt värde på den e-handlade varan, varpå den troligtvis går igenom tullsystemet, och därför vill FDIH hellre se ett system i stil med det svenska - det vill säga att moms ska tas ut från första kronan.

Enligt FDIH är en del avsändare i utlandet så säkra på att inte åka fast i tullen att de till och med erbjuder sig att stå för avgiften ifall kundens paket mot förmodan skulle råka ut för en kontroll.

40 nya medarbetare i tullen

Ovanpå situationen med momsfifflet ser FDIH också problem med att varor från till exempel Kina inte alltid har genomgått samma kontroller som varor från EU, vilket riskerar att drabba konsumenterna negativt.

- Problemet med kinesiska paket är så massivt att om inte Skat (danska skatteverket, reds. anmärkning), kontrollmyndigheterna och politikerna så snart som möjligt tar upp kampen, riskerar vi att både företag och privatpersoner drabbas, skriver organisationen i ett debattinlägg.

Någon dansk momsändring ser inte ut att vara i sikte, men nu görs åtminstone insatser för att färre paket ska slinka igenom tullen. I tidningen Jyllandsposten framgår det att det danska tullverket ska få 40 nya medarbetare som bland annat ska utföra fler stickprovskontroller.

Slutar ersätta folk som köper kopior

Det danska skatteverket ska också ha stramat åt möjligheterna att som privatperson bli ersatt av banken eller betalföretaget om en betald vara inte dyker upp. Tidigare gick det att få ersättning för alla varor, men nu ska personer som handlar kopior inte längre kunna få ersättning.

Annons

Enligt PostNord i Sverige har Sverige under de senaste åren fått betydligt fler paket från Kina än vad Danmark har, vilket man antar har berott bland annat på den danska administrationsavgiften. Några små mängder handlar det dock inte om. Enligt Jyllandsposten fick posten i Danmark under en enda dag i december hantera 100 000 paket från Kina.

LÄS ÄVEN: FDIH om kampen: "Vägrar att lägga oss ner och dö"

Annons