Dystert första kvartal för Kinneviks e-handelsportfölj

Värderingen av Kinneviks bolag inom e-handel och marknadsplatser backar med 17 procent och e-handelskoncernen Global Fashion Group tvingas till nyemission.

Kinnevik, med avgående styrelseordföranden Cristina Stenbeck som storägare, har under morgonen släppt siffrorna för årets första tre månader. Och det är ingen munter läsning.

Utöver det att värdet på Kinneviks portfölj minskade med 13 procent 11,2 miljarder kronor under kvartalet, jämfört med samma period förra året, gör bolaget en förlust på 10,2 miljarder kronor. Att jämföra med en förlust på 379 miljoner första kvartalet 2015.

Annons

– Utvecklingen på aktiemarknaderna var mycket utmanande under kvartalet och medförde betydligt lägre multiplar för noterade bolag inom vissa av våra sektorer, i synnerhet e-handel inom mode, säger Kinneviks VD, Lorenzo Grabau.

GFG genomför nyemission

Samtidigt kan Kinnevik konstatera att värderingen av investmentbolagets verksamheter inom e-handel och marknadsplatser minskade med 17 procent till 33,6 miljarder kronor. Något som dels ska bero på att värderingarna generellt gått ned för andra noterade e-handelsföretag.

– Värderingarna av privata tillgångar har pressats nedåt av en kraftig minskning i tillgången på tillväxt- och riskkapital samt betydande nedskrivningar av ett antal privata investerare, säger Lorenzo Grabau.

I kvartalsrapporten framgår det även att Global Fashion Group, som nyligen drabbades av interna avhopp, genomför en nyemission på 300 miljoner euro, cirka 2,75 miljarder kronor. Här har Kinnevik åtagit sig att investera 200 miljoner euro och Rocket Internet, med Kinnevik som storägare, 100 miljoner euro.

Annons