Search
Close this search box.
ANNONS

Enkelt att kringå PostNords kommande "Kinaavgift"

Enkelt att kringå PostNords kommande "Kinaavgift"
Fler Kinapaket via Danmark?
Picture of Johanna Allhorn

Johanna Allhorn

Dela artikeln:

Problemet flyttas till ett annat land?

ANNONS

I mars väntas PostNord komma med besked om hur paketmängderna till Sverige från bland annat Kina ska komma att hanteras framöver. Enligt fraktbolaget kommer det att bli aktuellt med en administrationsavgift plus moms på varje paket, men exakt hur stor avgiften blir är ännu oklart.

LÄS ÄVEN: PostNord tillbakavisar uppgift om 125 kronor per paket

Kan utnyttja andra länders momsgränser

Men skickar avsändaren paketet till ett annat EU-land, varifrån det sedan skickas vidare till Sverige, kan avgiften till PostNord undvikas ifall varans värde understiger det landets momsgräns. Det skriver bland andra Dagens Nyheter. I Danmark finns till exempel en momsgräns på 80 kronor, och är varans värde lägre än det behöver varken moms eller avgift betalas in.

LÄS ÄVEN: Grannlandets Kinaavgift: 200 kronor per e-handlat paket

- Vi förväntar oss att volymerna kommer att minska i och med det här och det är inte heller orimligt att anta att stor del av volymerna kommer ta vägen via andra EU-länder först, säger Thomas Backteman, kommunikationsdirektör på PostNord till DN.

Tar paketet omvägen via ett annat EU-land riskerar alltså Sverige att bli utan momsen på den köpta varan. Men för PostNords del kan ett sådant upplägg ändå föra med sig fördelar.

Får bättre förhandsinformation

Detta eftersom logistikföretaget får en högre ersättning för att hantera paket från EU-länder jämfört med ersättningsnivån för paket från till exempel Kina.

– Dessutom är fördelen när det kommer till europeiska länder att vi får digital förhandsinformation innan försändelserna kommer så vi vet hur mycket och vad det är som kommer till oss. Så om det kommer från ett annat EU-land blir det både ekonomiskt och hanteringsmässigt bättre för oss, säger Thomas Backteman till DN.