Farliga kemikalier upptäckta – Sverige sämre än EU-snittet

"Näthandlarna behöver ta ett större ansvar".

Miljöfarliga väskor och mobilladdare som kunde jämföras med handgranater. Det är några av de fynd som svenska myndigheter tidigare har gjort när de har undersökt e-handlade varor.

LÄS ÄVEN: Wish pekas ut som farligast - granskas nu av myndighet

Annons

Nu har Kemikalieinspektionen gjort en ny genomgång och inte heller denna gång är resultatet speciellt smickrande. 40 av totalt 106 granskade varor innehöll förbjudna kemiska ämnen i för höga doser och varor som e-handlats från länder utanför EU pekades ut som extra riskabla.

- När du shoppar på nätet är det viktigt att tänka på vilket företag du handlar av och var företaget är baserat. Varor som säljs direkt till konsumenter från företag utanför EU är inte alltid gjorda för att klara europeiska säkerhetskrav, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

Bly och hormonstörande plast

Myndigheten ska bland annat ha undersökt 87 likvärdiga produkter som e-handlats från olika länder. 43 procent av varorna som köptes från länder utanför EU innehöll förbjudna ämnen. Bland svenska e-handlare var motsvarande siffra 35 procent, och i andra EU-länder 23 procent.

Bland annat förekom bly i ledningarna i elektronikprylar. I flera av de undersökta leksakerna förekom ftaler, som används för att göra plast mjuk. De har visat sig kunna verka hormonstörande. I undersökta smycken förekom för höga halter av kadmium, vilket ska kunna skada skelettet och njurarna.

- Det är ingen stor hälsorisk med att ha enskilda varor med förbjudna ämnen hemma, men den totala mängden farliga kemikalier i många olika varor kan på sikt orsaka hälso- och miljöproblem. För att vi ska kunna nå en giftfri vardag och giftfri miljö behöver andelen varor med farliga ämnen minska, säger Frida Ramström.

Vill stärka samarbetet med andra länder

Kemikalieverket har också undersökt innehållet i de tolv laddare som Elsäkerhetsmyndigheten tidigare beställt hem och underkänt säkerheten på.

LÄS ÄVEN: Laddare från Wish granskade: "Samtliga farliga att använda"

Samtliga ska, utöver säkerhetsrisken, ha innehållit höga halter av bly och två av dem ska ha innehållit kadmium. Nu ser verket ett behov av bättre tillsyn och ökad information till privatpersoner.

Annons

- Näthandlarna behöver ta större ansvar för att leverera säkra produkter till sina kunder. Vi vill också stärka samarbetet med myndigheter i länder där många företag bedriver e-handel som är riktad mot konsumenter inom EU, säger Frida Ramström.

Annons