Följ med in i verklighetens tomteverkstad

På PostNords största terminal i Veddesta råder redan full julyra och man arbetar nu för högtryck med julklappshanteringen.

Det är bråda dagar för landets e-handlare när julen närmar sig. Paket ska packas och skickas, något som så klart även höjer trycket på distributörerna. Enligt PostNord kommer 40 procent av svenskarna att e-handla julklappar i år och redan den 25 november hade konsumenterna handlat för i snitt 1 495 kronor var.

Något som innebär att svenskarna hittills i år har näthandlat julklappar för 1,664 miljarder kronor. Det är 47 procent mer än motsvarande period förra året och det är en ökning som märks av. Inte minst i PostNords terminal i Veddesta i Järfälla i norra Storstockholm.

Annons

– Att julklappshandeln ökar på nätet ser vi väldigt tydligt men vi ska få fram julklapparna i rätt tid, till rätt plats, säger Joakim Hansson, Terminalområdeschef Stockholm Nord.

En ökning med 600 000 paket

Till Veddesta kommer paketen, de läggs upp på transportbanan, vägs och mäts och scannas av för att få den nödvändiga informationen. Sedan åker de vidare till julfirarna. Och att julklappshandel på nätet ökar är något man känner av på terminalen i Järfälla.

Under 2014 räknar man med att ha levererat runt 800 000 paket bara i Norra Stockholm, i år kommer den siffran landa runt 1,4 miljoner. Redan i oktober märker man av ökningen, och under vår förutspådda topp i måndags, förvandlades terminalen i Veddesta till rena tomteverkstan.

– Måndagen den 14 december tippar vi att vi kommer att sortera 65 000 och 70 000 paket, säger Elias Haddad, produktionsledare Veddesta uppsamling.

Annons