ICA säljer Hemtex – gör reaförlust på 400 miljoner

Norsk jätte tar över.

Ica säljer samtliga aktier i Hemtex till det norska hemtextilföretaget Kid ASA. Samtidigt inleder parterna ett inköpssamarbete.

- Köpeskillingen på skuldfri bas uppgår till 226 miljoner kronor vilket efter transaktionskostnader innebär en reaförlust om cirka 400 miljoner kronor som kommer att redovisas under andra kvartalet 2019. Reaförlusten kommer att redovisas som jämförelsestörande post och transaktionen slutförs den 14 maj, skriver Ica Gruppen i ett pressmeddelande.

Annons

"Ett tydligt fokus på hemtextil"

Hemtex är sedan 2015 ett helägt bolag av Ica Gruppen. Företaget har för närvarande 141 butiker och omsatte 1,02 miljarder kronor under 2018. Dessutom har Hemtex, precis som koncernens övriga bolag, en e-handel som växer sig allt större.

LÄS ÄVEN: Hemtex stängde 8 butiker - ökade e-handeln med 47 procent

- Hemtex medarbetare får nu en ny ägare med ett tydligt fokus på hemtextil vilket jag tror gör bolaget starkare. Hemtextil kommer att fortsatta vara en viktig del av ICAs specialsortiment och vi kommer att fortsätta samarbetet kring inköp och produktsortiment även med den nya ägaren, vilket gör att vi kommer att behålla de synergier som funnits, kommenterar Ica Gruppens vd Per Strömberg försäljningen.

Försäljningen innebär att Tony Holmberg, som i sin roll som vd för Ica Special har ansvarat för bland annat Hemtex, lämnar Ica Gruppens koncernledning. Han får istället en plats i Ica Sveriges ledningsgrupp.

LÄS ÄVEN: Köpte Hemtex av Ica - planerar att öppna 20 nya butiker

Annons