Inget mer vin till maten – Winefinder lämnar Mathem

Systembolaget tänker stämma Winefinder, igen.

Mathem har sedan början av 2017 sålt vin från Winefinder via en speciell avdelning, avsedd endast för kunder som är över 20 år, på sin hemsida. 

LÄS ÄVEN: Mathem säljer vin i samarbete med Winefinder

Annons

I Sverige har Systembolaget monopol på alkoholförsäljning, men det har Winefinder lyckats gå runt. Vilket har lett till att Systembolaget hotade med att stämma e-vinbolaget. 

Lyckades gå runt monopolet

Winefinder har sitt huvudkontor i Sverige, men lagret har företaget placerat Danmark. På så sätt kan Winefinder gå runt Systembolagets monopol. Eftersom att e-handlare som sköter lagerhanteringen av alkohol från ett annat EU-land kan sälja viner till hushåll i Sverige. Detta gäller sedan 2007, då det blev tillåtet för privatpersoner att importera alkohol från andra EU-länder. Men Systembolaget anser att Winefinders verksamhet är olaglig.

– Vi är övertygande om att det är försäljning i Sverige som Winefinder ägnar sig åt. Dessutom är det helt tydligt att de använder sig av olagliga marknadsföringsmetoder med extrapriser och värvningspremier, säger Malin Sandquist, jurist och avdelningsdirektör i Systembolagets företagsledning, till Sydsvenskan.

Winefinder menar dock att deras verksamhet är laglig. Men företaget genomförde ändå vissa justeringar av sin marknadsföring. 

"Beslutat att ta ett steg tillbaka"

Trots Winefinders ändringar tänker Systembolaget stämma nätvinbolaget Winefinder i patent- och marknadsdomstolen.

– Jag ser inget nytt i det här. Det har varit ett pågående ärende sedan 2007. Sen finns det en marknadsföringslag och huruvida vi har överträtt den eller inte. Jag anser inte att vår verksamhet är olaglig och det anser inte våra advokater heller, säger Winefinders vd Alex Tengvall.

LÄS ÄVEN: Systembolagets och Winefinders försäljningskonflikt fortsätter

På grund av stämningen avbröt Winefinder samarbetet med Mathem.

Annons

– Vi anser att vår verksamhet är laglig, men nu är vi i en situation där vi har blivit stämda och då har vi beslutat att ta ett steg tillbaka och fokusera på kärnverksamheten, säger Alex Tengvall, vd på Winefinder, till Market och fortsätter:

– Mathem är ett av flera projekt som vi har drivit för att utveckla vårt erbjudande, men som läget är nu så tvingas vi avsluta det.

En utredning lades ner 2013

Winefinder har även samarbetat med City Gross. Redan 2013 sålde City Gross vin tillsammans med sina färdiga matkassar på nätet.

Samarbetet avslutades innan tvisten med Systembolaget inleddes. Men både City Gross och Winefinder hann bli polisanmälda av Systembolaget under 2013. Utredningen lades dock ner eftersom åklagaren inte kunde finna att något brott begåtts.

LÄS ÄVEN: Systembolaget anmäler City Gross och Winefinder

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!