InkClub-grundaren Lennart Nyberg döms till fängelse

E-handelsveteranen döms till 1,5 år i fängelse och miljonböter för brott mot upphovsrättslagen.

Våren 2014 fick Designers Revolt, ett e-handelsföretag som tillverkar och säljer kopior av kända möbler och designföremål, påhälsning av polisen. Företaget är grundat av Lennart Nyberg, som nyligen köpte tillbaka InkClub från ICA Gruppen, och har hela tiden varit öppen med att sajten säljer kopior.

Designers Revolt, och liknande företag, har även hävdat att verksamheten är laglig då bolaget varit registrerat i Storbritannien, där tidsperioden för upphovsrätt för design är kortare än i Sverige.

Annons

Svensk lagstiftning har dock varit av annan åsikt eftersom företaget riktar sig mot den svenska marknaden och menar att svensk lag då ska gälla. Nu döms Lennart Nyberg av Stockholms tingsrätt till fängelse på 1,5 år för brott mot upphovsrättslagen och varumärkesintrång, skriver Dagens industri.

Ska överklaga domen

Utöver fängelsestraffet ska Lennart tillsammans med tre andra dömda även betala en ersättning på närmare 27 miljoner kronor till åtta olika designföretag. Det efter att de målsägande yrkat på en ersättning på cirka 62 miljoner kronor.

Samtidigt döms bolaget till att betala drygt 15 miljoner kronor, och Lennart Nyberg ska även på egen hand betala 7 miljoner kronor till staten, som förverkat utbyte av brott och företagsbot.

– Sammanfattningsvis har sålunda visserligen Designer revolts administration skötts av ILS på Isle of Man, men all faktisk hantering har skett i Sverige. Bolaget får därför anses ha haft sin huvudsakliga verksamhet här, konstaterar Stockholms tingsrätt i domen.

Lennart Nybergs advokat Hans Strandberg säger att man kommer att överklaga domen till Patent- och marknadsöverdomstolen.

Annons