Search
Close this search box.
ANNONS

Malin Winbom om Svensk Digital Handels e-handelsplan

Malin Winbom om Svensk Digital Handels e-handelsplan
Malin Winbom
malin.winbom

Dela artikeln:

Jonas Ogvall avgick i somras som VD fรถr Svensk Digital Handel. Vi bad tillfรถrordnad VD Malin Winbom att kort berรคtta hur hon ser pรฅ branschen, vilka utmaningar den stรฅr infรถr och hur hon och Svensk Digital Handel kan rusta sina medlemmar fรถr att mรถta dem.

ANNONS

Jag har sett klara fรถrdelar med att ha en juridisk bakgrund nรคr jag tog รถver det hรคr jobbet, inte minst pรฅ grund av de massiva regelverksfรถrรคndringar som kommer frรฅn EU. Det handlar till exempel om GDPR, geo-blocking och PSD2 som alla pรฅverkar e-handelsbranschen och fรถrsรคmrar vรฅra svenska bolags globala konkurrenskraft.

Jag ser det som mitt uppdrag att genom Svensk Digital Handel stรถtta vรฅra medlemmar och branschen i stort i de hรคr frรฅgorna - bรฅde genom att bedriva lobbyverksamhet, vilket vi gรถr genom vรฅrt medlemskap i EMOTA men ocksรฅ genom vรฅrt moderbolag Svensk Handel och deras representant i Bryssel.

Logistiken har blivit utmanad

Vi ska ocksรฅ erbjuda lรคmpliga verktyg fรถr vรฅra medlemmar, exempel pรฅ detta รคr vรฅra artiklar hรคr pรฅ Ehandel.se, rapporter, vรฅrt trustmark Trygg E-handel, nyhetsbrev, kurser och frukostseminarier, samt mรถjligheten att kรถpa juridiska dokument och rรฅdgivning till starkt rabatterade priser.

Lร„S ร„VEN:ย 3 tips fรถr hur du skapar en vรคrdefull kunddatabas

En annan frรฅga som jag anser att det รคr viktigt att Svensk Digital Handel fokuserar pรฅ รคr logistikutmaningarna i branschen, dรฅ dessa riskerar att hindra branschens fortsatta tillvรคxt. Befintliga logistiklรถsningar รคr utmanade i och med branschens positiva utveckling, vilket vi sรฅg inte minst i samband med Black Friday.

Orรคttvisa postsubventioner

Vi ser ocksรฅ problem med de รถkande e-handelsinkรถpen som sker utanfรถr EU, dรคr orรคttvisa postsubventioner och mรถjligheter att kringgรฅ skyddslagstiftning fรถr konsumenter gรถr det mรถjligt att kรถpa in produkter till extremt lรฅga priser. Jag tror inte pรฅ en enda lรถsning, utan man behรถver titta pรฅ flera olika mรถjligheter fรถr att komma tillrรคtta med problemen samtidigt som man inte fรฅr glรถmma bort miljรถaspekten.

Logistikarbetet inom Svensk Digital Handel sker frรคmst genom vรฅr arbetsgrupp fรถr logistik, dรคr logistikchefer fรถr nรฅgra av de stรถrsta handelsfรถretagen รคr representerade, samt vรฅrt event D-Fokus Logistik. Jag tycker att det รคr sรคrskilt roligt att vi nรคsta รฅr pรฅ D-Congress den 8 mars kommer att hรฅlla en debatt om miljรถfrakt, dรคr vi fรฅr hรถra hur de stรถrsta logistikbolagen resonerar i frรฅgan.

Branschen skriker efter folk

En annanย utmaning som vi ser i branschen รคr inte minst kompetensfรถrsรถrjningsfrรฅgan. Branschen skriker efter folk med passande utbildning och efterfrรฅgan pรฅ lagerpersonal รคr ocksรฅ stor. Detta รคr tyvรคrr ett arbete som gรฅr lรฅngsamt dรฅ relevanta utbildningar ska komma pรฅ plats och personer ska hinna utbildas. Utรถver detta behรถver det sjรคlvfallet finnas passande kollektivavtal. Kollektivavtalsfรถrhandlingar รคr nรฅgot som skรถts genom vรฅrt moderbolag Svensk Handel, men Svensk Digital Handel fรถrsรถker driva kompetens- och utbildningsfrรฅgan i nรคra samarbete med nรฅgra av de stรถrsta universiteten och hรถgskolorna runt om i Sverige.

E-handlare mรฅste vรฅga satsa

Avslutningsvis ser vi det รถkande intresset fรถr att skapa kundupplevelser utรถver det vanliga med hjรคlp av nya tekniklรถsningar, som oerhรถrt intressant. Det รคr viktigt att svenska e-handlare, bรฅde inom B2B och B2C, ser till att hรคnga med i utvecklingen fรถr att undvika att bli omkรถrda av utlรคndska aktรถrer. Detta รคr sjรคlvfallet nรฅgot som kommer att diskuteras pรฅ Svensk Digital Handels olika event som D-Congress och D-Fokus B2B, men vi ser ocksรฅ รถver mรถjligheten att skapa andra forum dรคr sรฅdana hรคr frรฅgor skulle kunna drivas och diskuteras av representanter fรถr e-handelsfรถretagen sjรคlva.

Vi ser att en genuin fรถrstรฅelse fรถr kunden blir allt mer avgรถrande samtidigt som man behรถver vรฅga satsa pรฅ ny teknik, trots att det kan vara svรฅrt att fรถrutsรคga hur den kommer att fungera i framtiden.

Dela artikeln: